Online is fizethetik számláikat az energiakártya-jogosultak!

Online is fizethetik számláikat az energiakártya-jogosultak!

Február 20-tól lesz aktív a Posta által működtetett online felületen, a posta-romana.ro-n az a menüpont, ahová a szükséges iratokat (energiaszámla, személyi igazolvány, energiakártya, esetenként adósságérvényesítő igazolás) fel lehet tölteni, és elküldeni. Így nem kell a postára elmenni az energiaszámlákat befizetni.


A támogatottak kapnak egy visszaigazoló levelet az e-mail címükre, ha irataikat elfogadták. A fizetési bizonylatot szintén e-mailen keresztül fogják megkapni. 
Az infláció és energiaválság miatt rengeteg család és kis jövedelmű állampolgár került nehéz helyzetbe, ezért az RMDSZ azon dolgozik, hogy megvédje a rászorulókat. Idén a fűtés- és energiaszámlákra költhető 1400 lejes támogatással is segítjük őket. 


Mint ismeretes, február elsején kezdték el kézbesíteni az energiakártyákat, melyekből villany-, gáz- és távhőszámlákat lehet fizetni, illetve gázpalackot, tűzifát, fűtőolajat, fapelletet és egyéb fűtőanyagokat lehet vásárolni. A tervek szerint a kiosztás első két napján 500.000 támogatotthoz jutnak el a kártyák az ország 7 megyéjében.
A támogatást két, egyenként 700 lejes részletben utalják ki, az elsőt februárban, a másodikat szeptemberben, minden érintett megkapja postai úton, nem kell ezért külön jelentkezni.
Ezzel a támogatással minden olyan 60 év fölötti nyugdíjast, rokkantnyugdíjast, súlyos vagy közepesen súlyos fogyatékkal élő személyt támogatunk, akinek a jövedelme 2.000 lej alatti. A családtámogatási- és a szociális segélyben részesülő családok is jogosultak a kártyára. Azok, akik nem rendelkeznek romániai lakcímmel, nem kaphatnak kártyát.


FONTOS! A háztartásban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladhatja meg a 2000 lejt.
Azok, akik egynél több kategóriába tartoznak, csak egyszer kapják meg a támogatást. Ha egy háztartásban több jogosult lakik, a támogatás háztartásonként csak egyszer jár.
Fizetni február 20-tól lehet a Román Postánál, illetve azoknak, akiknek nincs lehetőségük elmenni a postára, a helyi postásnál vagy online is befizethetnek.
További részletes információk az energiakártyákról ITT

kapcsolódó

Hírlevél