Nicolae Ciucă elnökletével került sor a Fenntartható Fejlődés Tárcaközi Bizottságának ülésére

Nicolae Ciucă elnökletével került sor a Fenntartható Fejlődés Tárcaközi Bizottságának ülésére

Szerdán, a kormányülés előtt, került sor Románia Fenntartható Fejlődési Stratégiája megvalósításának intézményi keretébe tartozó, a miniszterekből álló Fenntartható Fejlődés Tárcaközi Bizottsága ülésére a Victoria Palotában. A találkozót a miniszterelnök vezette, aki felhívta a figyelmet az ENSZ Agenda 2030 dokumentumában szereplő 17 Fenntartható Fejlődési Cél megvalósításának fontosságára.

A megbeszélésen elfogadták a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya tevékenységéről szóló éves jelentést és ennek továbbítását a Parlamenthez.

Romániának a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó menetrend végrehajtása terén elért előrehaladását bemutató Önkéntes Országjelentés jóváhagyása volt a másik fő napirendi pont. A 2018-ban leadott első jelentés óta Romániának sikerült elfogadnia a Fenntartható Fejlődési Stratégiát, valamint szilárd és működőképes intézményi keretet alkotnia, amelynek köszönhetően regionális központtá vált.

„A tavaly szeptemberben megkezdett folyamatot követően nem csak egy olyan dokumentumot sikerült véglegesíteni, amely bemutatja Románia előrehaladását a fenntartható fejlődés globális céljainak megvalósítása terén, hanem sikerült egy sor konzultációt is folytatnunk minden társadalmi réteggel. Románia olyan dokumentumot terjeszt az ENSZ tagállamai elé, amely bemutatja a romániai társadalom által tett erőfeszítéseket a fenntartható fejlődés irányába. Amint az a tavalyi tevékenységi beszámolónkból is kiderül, ezt intenzív és folyamatos tevékenységünknek köszönhetően értük el. Természetesen azt is be kell ismernünk, hogy még nagyon sokat kell dolgoznunk ahhoz, hogy minden célunkat elérjük.” – mondta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

Az ülés során Borbély László bemutatta azokat az eszközöket is, amelyeket a Fenntartható Fejlődési Stratégia megvalósítását koordináló Fenntartható Fejlődési Főosztály a fenntarthatóságra való átmenet elősegítése érdekében kidolgozott vagy fejlesztésre javasol. Így a Nemzeti Helyreállítási Program forrásaiból 1850 fenntartható fejlődési szakértő képzésére kerül sor (új szakma Romániában és az Európai Unióban), egy kiválósági központ létrehozására, amelynek segítségével biztosítható a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos tanácsadás a közigazgatás számára, és továbbfejlesztésre kerül egy nyilvános hozzáférésű adatplatform, egyablakos ügyintézés módjára.

Végül, de nem utolsó sorban, a Fenntartható Fejlődés Főosztály tovább dolgozik a körforgásos gazdaság fejlesztésének megalapozásán a Körforgásos Gazdasági Stratégia végrehajtási keretének véglegesítésével.

A vállalkozói szféra fenntartható fejlődéshez való hozzájárulását illetően a Fenntartható Fejlődés Főosztály működésbe helyezi a Román Fenntarthatósági Kódexet, amely a területet szabályozó európai irányelveknek megfelelő, nem pénzügyi jelentési eszköz.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél