Minden, amit tudni kell az idei Szülőföldön magyarul programról

Minden, amit tudni kell az idei Szülőföldön magyarul programról

Forrás: maszol.ro

Idén jelentős változások történtek a Szülőföldön magyarul programban, melyek közül a legfontosabb, hogy ezúttal elektronikusan lehet megpályázni az oktatási-nevelési támogatást. Április 3-tól május 3-ig zajlik az online pályázás a mipont.hu felületen keresztül.

A Program felhívását 2024. április 3-án a Nemzetpolitikai Államtitkárság hirdeti meg, amely elérhető lesz a BGA Zrt. (www.bgazrt.hu) és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (www.szulofoldonmagyarul.ro) honlapjain, valamint a www.mipont.hu elektronikus felületen.

Az oktatási-nevelési támogatás minden olyan gyermeket, illetve diákot érint, aki Romániában magyar tanítási nyelvű óvodát, alap- vagy középiskolát látogat. Minden érintett jogosult arra, hogy éves rendszerességgel kérelmezze a támogatást.

Mit kell tudni a digitális kérelmek benyújtásáról?

A mipont.hu felülete csak április 3-tól érhető el. Az elektronikus felületen elhelyezett oktatóvideó és chatbot is segíti a kérelem benyújtását. A szülőknek az online felületen kell majd kitölteniük a pályázati űrlapokat, ezt követően a felület létrehoz egy adatlapot, amelyet a szülőnek ki kell nyomtatnia és alá is kell írnia, ezt pedig eljuttatnia az iskolába az óvodapedagógusnak vagy osztályfőnöknek, akik majd eljuttatják a gyűjtőközpontokba.

Emellett szükség lesz még egy dokumentumra, amely igazolja, hogy a diák a tanulmányait magyar nyelven folytatja, ugyanakkor egy iskolai igazolást is csatolni kell mellé az igazolatlan hiányzások számával.

Az elektronikus felületen a kérelem benyújtásához az adatok megadását követően fel kell tölteni a felhívásban megjelölt dokumentumokat lefotózott vagy beszkennelt formában. Arra azonban vigyázni kell, hogy az információk jól olvashatók legyenek: ne csillogjon, ne takarja ki az adatokat, ne legyen homályos a kép és az egész dokumentum szerepeljen a képen.

A Rákóczi Szövetség és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) tájékoztatása szerint a kérelmet okostelefonról vagy számítógépről is be lehet nyújtani, ez átlagosan 10 percet vesz igénybe.

Fontos, hogy a kérelem benyújtásához egy érvényes e-mail címre van szükség. Olyan e-mail címet kell megadni, amit a kérelmező rendszeresen használ, hiszen a regisztrációtól kezdve minden információ, legyen az a pályázat státusza, vagy a hiánypótlásról szóló üzenet, az itt megadott e-mail címre fog érkezni. Amennyiben a kérelmező rendelkezik e-mail címmel, de a regisztrációt és az elektronikus kérelem benyújtását illetően az oktatóvideó megtekintése után is bizonytalan, segítséget a tanintézettől kérhet, ahol a gyermek tanul.

Hogyan kell eljárni több gyermek esetén?

Amennyiben több gyermek van a családban, a felhasználói fiókban a támogatási igény benyújtását meg kell ismételni annyiszor, ahány jogosult gyermek van, és mindegyikük adatlapját ki kell nyomtatni, alá kell írni és át kell adni az adott gyermek óvodapedagógusának vagy osztályfőnökének, aki gondoskodik az óvoda/iskolalátogatási igazolás kiállításáról és azzal együtt továbbítja adatlapját az RMPSZ felé.

Az esetleges hiánypótlás is kizárólag elektronikusan történik. Az erre vonatkozó üzenetet a regisztrált e-mail címére kapja a szülő.

Május 3. után a felület automatikusan lezár, ezt követően nem nyújtható be pályázat. Amennyiben hiánypótlás esetén a kérelmező nem tesz eleget a felhívásban megjelölt határidőnek, a pályázat érvénytelen lesz.

Hogyan pályázhatnak az egyetemisták?

Az egyetemi hallgatók is a mipont.hu oldalán jelentkezhetnek a támogatásra, de nem a szülői, hanem a hallgatói felületre kell regisztrálniuk. Nekik kötelező feltölteni a hallgatói jogviszonyt igazoló dokumentumot is, és az aláírt adatlapot – kinyomtatva – az igazolással együtt postán kell eljuttatni a felhívásban megadott címre. Ez a felhívás a pályázat meghirdetésekor, április 3-án jelenik meg.

A Rákóczi Szövetség és az RMPSZ úgy véli, hogy a digitális átállással jelentősen lecsökken az adminisztráció és megszűnik a papír alapú kérelem. A szülők közvetlen tájékoztatást kapnak kérelmük státuszáról, a támogatás kifizetéséről és a támogatás céljáról.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél