Miklós Zoltán: lehetőséget teremtünk az önkormányzatoknak a büntetések egyszerűbb behajtására

Miklós Zoltán: lehetőséget teremtünk az önkormányzatoknak a büntetések egyszerűbb behajtására

Egy újabb törvénykezdeményezéssel segítené az RMDSZ az önkormányzatokat, amely alapján a sok éve be nem hajtott büntetések végrehajtását átadhatják az ANAF-nak. Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője úgy módosítaná a meglévő jogszabályokat, hogy az önkormányzatok megszabadulhassanak a sok éve, objektív okok miatt be nem hajtott büntetések adminisztrálásától, és azok behajtását átadhassák az Adó- és Pénzügyi Hivatalnak.

 

„Fontos kiemelni, hogy a törvénykezdeményezés által egy lehetőséget teremtünk az önkormányzatoknak, és nem egy kötelező érvényű előírást. Ha az önkormányzat úgy dönt, hogy az elmaradt büntetéseket már nem tudja a saját eljárásai alapján behajtani, akkor azok végrehajtását adhassa át az Adó- és Pénzügyi Hivatalnak” – mutatott rá Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője. Példakánt rámutatott, hogy a közrendi és a közlekedési büntetések behajtása számos esetben megnehezíti az önkormányzatok működését.

 

Az önkormányzatok számára jelentős problémát jelent a bírságok behajtása, főként a kisvárosokban és a községekben. Mindezt a lakosság növekvő mobilitása és a szabad munkaerőmozgás is befolyásolja, hiszen az ideiglenes lakhelyüket sok esetben nem jelentik be a polgárok a helyi hatóságoknál. Ilyen körülmények között a szabálysértő személyt sem tudják értesíteni. Ha a bírságok behajtása nem lehetséges, a helyi önkormányzatoknak bírósághoz kell fordulni annak érdekében, hogy pénzbírság helyett közmunkát szabjanak ki.  Azonban sok esetben a közmunkát sem lehet számon kérni a törvényszegő állampolgárokon, így a közmunkává átalakított pénzbírságot nem lehetett a köz javára hasznosítani: „a gyakorlat azt mutatja, hogy az önkormányzatok nehézségekbe ütköznek még akkor is, amikor bírósági döntést kell végrehajtaniuk, amely átalakítja a pénzbírságot közmunkává, hiszen sok esetben lehetetlen megtalálni az elkövetőket, vagy nem hajlandóak eleget tenni a bírósági határozatoknak, hogy a közmunkát ledolgozzák. Ezért szükség van egy olyan törvényes lehetőségre, amely megteremti a jogalapot az önkormányzatnak arra, hogy amennyiben úgy dönt, a pénzbírságok behajtását ruházza át az illetékes Adó- és Pénzügyi Hivatalnak, akik rendelkeznek a megfelelő erőforrásokkal, hogy a végrehajtást elvégezzék.”

kapcsolódó

Hírlevél