Miklós Zoltán: idén is kedvezményesen vásárolhatnak lakást a fiatal házasok az Új Otthon állami hitelprogram által

Miklós Zoltán: idén is kedvezményesen vásárolhatnak lakást a fiatal házasok az Új Otthon állami hitelprogram által

„Megakadályoztuk az Új Otthon állami hitelprogram kedvezőtlen átalakítását a parlamenti eljárásban– mutatott rá Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei szakpolitikusa azt követően, hogy a képviselőház döntéshozó fórumként szavazta meg az Új Otthon programot szabályozó sürgősségi kormányrendeletet. Ennek célja megkönnyíteni a lakásvásárlást az állam által garantált hiteleken keresztül fiatalok, fiatal házasok és családok részére egyaránt.

„Javaslatunkra sikerült megakadályozni a fiatal családoknak lakhatást biztosító Új Otthon program kedvezőtlen átalakítását, miszerint kizárták volna a programból azokat, akiknek jövedelme egy bizonyos szint fölött van: havi 4500 lej/gyerek nélküli család vagy havi 7000 lejes jövedelem gyerekes családok esetén. Ha ezt a jövedelemkorlátot elfogadjuk, jelentősen szűkült volna a kedvezményezettek köre és fennállt volna a kockázata annak, hogy leálljon az egész program” – nyilatkozta Miklós Zoltán, Kovászna megyei parlamenti képviselő, a képviselőház költségvetési és pénzügyi bizottságának tagja, majd hozzátette: olyan intézkedésekre van szükség, amelyek a családok megsegítését szolgálják. Ez a kezdeményezés az első lépés volt ebbe az irányba, de továbbra is prioritásként kell kezelni a családtámogatási lehetőségeket.

Miklós Zoltán elmondta, hogy az idei évben az Új Otthon program összköltségvetése 1,5 milliárd lej, a kedvezményezettek új lakásokat, konszolidált lakásokat, valamint más kategóriájú lakásokat vásárolhatnak a programon keresztül.
 
 

A szakember rámutatott, hogy a hitelt lejben folyósítják, amely egyetlen lakás megvásárlását teszi lehetővé azoknak, akik nem rendelkeznek ingatlannal, vagy amennyiben igen, akkor az 50 négyzetméternél kisebb és azt nem a korábbi Első Otthon állami hitelprogram keretében vásárolták.

Az igényelhető hitel maximális értéke:

  • 66.500 euró olyan lakások esetében, amelyek ára maximum 70.000 euró, ebben az esetben a szükséges önrész 5 százalék;
  • 119.000 euró, ha a lakás ára maximum 140.000 euró, így a szükséges önrész 15 százalék;
  • abban az esetben, ha az ingatlan értéke meghaladja a 70.000, illetve 140.000 eurót, a különbséget saját forrásból kell biztosítania a vásárlónak.

A program szabályzata szerint nincs életkori korlátozás, a lakásvásárlási hitelt egyedülálló személyek, házaspárok és gyerekes családok egyaránt igényelhetik. Házaspárok esetében mindketten meg kell feleljenek a jogosultsági feltételeknek. A lakásvásárlási hitel változó kamatozású, amely egy maximum 2 százalékos fix kamatlábból és a fogyasztóknak nyújtott hitelek referencia-mutatójából (IRCC) tevődik össze.

Az Új Otthon program az egyik legnépszerűbb kormányzati program, amelyet 2009-ben indítottak, 2021 decemberéig a kedvezményezettek száma 321.073 főre tehető, amely 29,9 milliárd lej értékű finanszírozást jelentett. Az idei Új Otthon programban 14 pénzintézmény vesz részt, a jelentkezésre és a dossziék leadására már ebben a hónapban sor kerülhet, amint az illetékes szervek megnyitják a jelentkezést a programra.

kapcsolódó

Hírlevél