Miklós Zoltán: egyszerűbb lesz a civil szervezetek támogatása a cégek szponzoralapjából

Miklós Zoltán: egyszerűbb lesz a civil szervezetek támogatása a cégek szponzoralapjából

Kiszámíthatóbb támogatási rendszert biztosítunk ezentúl a civil szervezeteknek, azt követően, hogy a képviselőház döntéshozó fórumként szavazta meg az RMDSZ ez irányú törvényét – mutatott rá Miklós Zoltán, az RMDSZ parlamenti képviselője, a törvény kidolgozója.

A Kovászna megyei törvényhozó rámutatott: ezidáig a magánszemélyek jövedelemadójuk 3,5 százalékát, a jogiszemélyek pedig az adóalapjuk 20 százalékát fordíthatták civil szervezetek támogatására. A gyakorlat azonban azt mutatta, hogy a jogi személyek esetében nagyon kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. „A ma elfogadott törvény értelmében egyszerűsítettünk a cégek támogatási eljárásán, így hasonlóan a magánszemélyekhez, a cégek is átláthatóbban, az Adó- és Pénzügyi Hivatal által kidolgozott formanyomtatvány által irányíthatják át a civil szervezetek részére az előző évben befizetett adójuk egyrészét” – taglalta Miklós Zoltán képviselő.

A Kovászna megyei törvényhozó elmondta, hogy az adótörvénykönyv módosítására főleg azért volt szükség, hogy egyértelműbb előírásokat fogalmazzanak meg azon cégek számára, akik támogatnák adóalapjukból a civil szervezeteket: „ezidáig a cégek szponzoralapjukat, évközben kiszámíthatóság nélkül, óvatosan használták fel, olyan körülmények között, hogy a rákövetkező évben mérlegzáráskor lett egyértelmű az éves adó- és szponzoralapjuk. A ma elfogadott törvény értelmében megteremtettük a lehetőséget a magánszemélyekhez hasonlóan, cégek számára is, hogy a végleges szponzoralap ismeretében 6 hónap alatt szabadon átirányíthassák az elmúlt éves összegeket egy vagy több civil szervezet számára”. Az Szövetség képviselője rámutatott a korábbi évek gyakorlatára, elmondta: eddig a támogatást a cég évközben utalta az adott civil szervezetnek, ez a lehetőség kibővül, így az előző évben el nem használt összegek átirányítás által a rákövetkező évben is felhasználhatóak lesznek.

Miklós Zoltán, az RMDSZ parlamenti képviselője elmondta fontos előrelépés ez a mai, hiszen a módosítás értelmében könnyebben támogathatók úgy egyházaink, mint azon civil szervezeteink, amelyek kultúrával, oktatással, sporttal, művészetekkel, szociális ellátással vagy akár környezetvédelemmel foglalkoznak.

A törvény előírásai, amennyiben az államelnök kihirdeti és megjelenik a Hivatalos Közlönyben 2022-től lépnek életbe.

kapcsolódó

Hírlevél