Megvannak a nyertesek – Hétvégén zajlott az Örökségünk őrei-Fogadj örökbe egy műemléket verseny országos döntője Szatmárnémetiben Fotó: Moroz Zoltán

Megvannak a nyertesek – Hétvégén zajlott az Örökségünk őrei-Fogadj örökbe egy műemléket verseny országos döntője Szatmárnémetiben

Hétvégén zajlott Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban az Örökségünk őrei-Fogadj örökbe egy műemléket verseny idei országos döntője. Erdély 5 megyéjéből 3 középiskolás és 3 általános iskolás csapat versenyzett a győzelemért.

Az országos döntőn az általános iskolások korcsoportjának győztese a Fekete Sereg JZsUK, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hatodikosai, második helyezést ért el a Nagybányai Pénzverde őrei- Az időutazók csapat, a Németh László Elméleti Líceum ötödik osztályából, a dobogó harmadik fokára a Kézdivásárhelyi Fényírda őrei csapat álhatott, a Túróczi Mózes Általános Iskolából.

A középiskolások korcsoportjában az első díjat a Magyarlapádi Templom Testőrei csapat nyerte, a Bethlen Gábor Kollégiumból, míg a második helyen a Dicsőszentmártoni Vármegyeháza őrei, az Andrei Bârșeanu Elméleti Líceum csapata, és a harmadik helyen pedig a Capistranius Alverna csapata állt, a Kolozsvári Református Kollégiumból. Winkler Gyula európai parlamenti képviselő felajánlásával a három dobogós csapat ősszel egy brüsszeli tanulmányúton vehet részt.

A házigazda iskola igazgatónője, Pataki Enikő elmondta, hogy véleménye szerint a verseny az egyik legfontosabb az országos versenyek sorában, hiszen értékek megőrzésére tanít és közösséget épít. Ugyanakkor megtisztelő volt számukra, hogy az iskola adhatott otthont az országos döntőnek.

„Nagyon jó érzés látni, hogy a fiatalokat érdekli az épített örökség és kitartóan kiállnak az értékeink megőrzése mellett. Mindezt pedig olyan kreatívan és energikusan teszik, hogy csak ámulok rajtuk. Én minden csapatnak gratulálok, és köszönöm a munkájukat, hiszen több, mint fél éven keresztül tevékenykedtek és óriási energiabefektetés van a hátuk mögött. Mindemellett köszönöm a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanárainak és munkatársainak, a Szatmár megyei tanfelügyelőségnek és a G.M. Zamfirescu Kulturális Központnak a szervezésben nyújtott munkáját!” -nyilatkozta Hegedüs Csilla, a verseny kezdeményezője, aki zsűritagként volt jelen az eseményen.

A résztvevő csapatok előadásai közötti szünetekben a jelenlévők városismereti kvízen vehettek részt, amelynek nyertesei 5 darab Electric Castle bérlettel gazdagodtak a Transilvania Trust Alapítvány felajánlásával, illetve egy Testplay társasjáték utalvánnyal.

kapcsolódó

Hírlevél