Megszavazta a szenátus: támogatásban részesülnek a szarvasmarhatenyésztők

Megszavazta a szenátus: támogatásban részesülnek a szarvasmarhatenyésztők

Szarvasmarhánként akár 100 euró támogatást is kaphatnak azok a tejtermelő gazdák, akik síkvidéken minimum 10, hegyvidéken pedig legkevesebb 5 tehenet tartanak. A háború okozta válság miatt 2022-ben a gazdák jövedelme csökkent, hiszen drágábban vásárolták a takarmányt és többet fizettek a gázért és áramért.

„A jelen gazdasági válságban is prioritásként kezeljük a gazdák támogatását, éppen ezért az RMDSZ kormányzati munkájának köszönhetően sikerült újabb pénzösszeget fordítani mezőgazdasági tevékenységekre” - hangsúlyozta Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

„A szenátusi munkálatok alatt úgy módosítottuk az egy főre eső támogatást, hogy a teljes keretösszeget, amely 44 millió euró, igénybe tudják venni a tejtermelő gazdák”- emelte ki Fejér László Ödön, Kovászna megyei szenátor, a szenátus mezőgazdasági bizottságának tagja.

A szarvasmarhák nem lehetnek 12 évnél idősebbek, a gazdák az általuk termelt tejet 2022. augusztus 1-je és december 31-e között értékesítették, és tavaly év végén még megvolt a tehénállomány 75 százaléka, ami után állami támogatást kaptak.

A támogatást kérvényezni kell a Mezőgazdasági, Kifizetési és Intervenciós Ügynökség helyi vagy megyei kirendeltségeinél (APIA). Azok az állattenyésztők nyújthatják be kérelmeiket, akik az országos adatbázisban (BND) nyilvántartott szarvasmarhák állandó tulajdonosai. A kifizetésekre 2023. december 31-ig kerül sor.

kapcsolódó

Hírlevél