Megszavazta a parlament: kérésre havonta négy napot otthonról dolgozhatnak majd a kisgyermekes szülők

Megszavazta a parlament: kérésre havonta négy napot otthonról dolgozhatnak majd a kisgyermekes szülők

A tizenegy évesnél kisebb gyermeket nevelő szülőknek lehetőségük lesz arra, hogy havonta négy napot otthonról dolgozhassanak, ha a munkájuk jellege ezt lehetővé teszi. Erről a családokat segítő törvénykezdeményezésről szavazott a képviselőház.

„Az elmúlt időszakban számos olyan intézkedést kezdeményeztünk, amelyek a gyerekek és családok biztonságát helyezték előtérbe, felügyeletet, gondoskodási lehetőséget biztosítottak. Jelen törvénytervezettel sok szülőnek megadjuk a járvány ideje alatt akarva-akaratlanul megtapasztalt, sok esetben nagyon hasznosnak bizonyult otthoni munkavégzés lehetőségét, amelyet a munkaadó nem utasíthat vissza, amennyiben a munkavégzés típusa megengedi ezt. Ennek értelmében a tizenegy évesnél kisebb gyermeket nevelő szülőknek havonta négy napot lesz lehetőségük arra, hogy munkaterületüktől függően otthonról dolgozhassanak” – emelte ki Csép Éva-Andrea Maros megyei parlamenti képviselő, a törvénytervezet egyik kezdeményezője.

A munkaügyi szakpolitikus rámutatott arra is, hogy a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtése kihívást jelent a kisgyermekes szülők számára, hiszen egyre gyakoribbá válik a hosszú munkaidő és a több műszakos munkaprogram. „A gyerekfelügyelet külön kihívást jelent a szülőknek, főleg az egyszülős családoknak. Számos esetben a szülő arra kényszerül, hogy pihenőszabadságát használja fel abban az esetben, ha gyermeke felügyelet nélkül marad. Az RMDSZ támogatja a nők foglalkoztatottságát, és megtesz mindent azért, hogy a családbővülés ne jelentsen hátrányt egy hölgynek. Éppen ezért megteremtjük a rugalmas munkabeosztás lehetőségét a családanyának a gyermeknevelés és a munkavégzés közötti egyensúly megtartása érdekében” – taglalta a képviselő.

A jogszabály értelmében: abban az esetben, ha mindkét szülő dolgozik, az otthoni munkavégzésre vonatkozó kérelemhez csatolni kell a másik szülő nyilatkozatát arról, hogy ugyanerre az időszakra nem él ezzel a lehetőséggel. Az egyedülálló szülők esetében erre a nyilatkozatra nem lesz szükség. Az otthoni, illetve távmunka elvégzéséhez a kisgyermekes szülőknek rendelkezniük kell a szükséges eszközökkel a munkaköri leírásban felsorolt feladatok elvégzéséhez.

A törvénytervezet a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél