Marosvásárhely volt a házigazdája a Fenntartható Fejlődési Stratégia és cselekvési terv végrehajtásáról szóló megbeszélésnek  a központi fejlesztési régióban

Marosvásárhely volt a házigazdája a Fenntartható Fejlődési Stratégia és cselekvési terv végrehajtásáról szóló megbeszélésnek a központi fejlesztési régióban

A kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya Marosvásárhelyen rendezte meg az ötödik regionális megbeszélést a Fenntartható Fejlődési Stratégia és cselekvési terv megvalósításáról. Az eseményen a központi fejlesztési régió megyéiből –  Maros, Fehér, Brassó, Szeben, Kovászna és Hargita –  mintegy 150-en vettek részt, köztük a helyi közigazgatás vezetői, az üzleti szféra, a civil társadalom, az egyetemek és kutatóintézetek, valamint az ifjúsági szervezetek képviselői.

„Az idei első regionális találkozón rekordszámú részvétel volt, ami bizakodásra ad okot, hogy 2023 aktív év lesz a Cselekvési Terv és a Fenntartható Fejlődési Stratégia szempontjából. Marosvásárhely a szülővárosom, és ismerem a kihívásokat, amelyekkel a város és a fejlesztési régió szembesül. A zöld átmenet új igények révén változtatja meg a fejlesztési kontextust, ugyanakkor lehetőségeket is rejt magában. Innovatív terület például a zöld hidrogén előállítása, amely iránt befektetési érdeklődés kialakulása figyelhető meg Maros megyében. A Fenntartható Fejlődés Főosztály szintjén kialakított intézményi keretek és eszközök révén lehetőségünk van támogatni a helyi közigazgatást azon projektek előmozdításában, amelyek igazságosabb, termelékenyebb és környezetbarátabb jelent és jövőt biztosítanak” – nyilatkozta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

A rendezvény megnyitóján felszólalt Nagy Zsigmond, Maros megyei alispán, Kovács Mihály Levente, a Maros megyei Tanács alelnöke, valamint Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere. Beszédükben hangsúlyozták a közintézmények professzionalizálásának szükségét, valamint azt, hogy alkalmazkodniuk kell a változásokhoz, illetve példákat mutattak be olyan városi mobilitási, energiahatékonysági és oktatási projektekre, amelyeken keresztül Maros megye igyekszik megvalósítani a stratégiába foglalt fenntartható fejlődési célokat.

A konferencia második felében a résztvevők megismerkedhettek a Fenntartható Fejlődési Főosztály és partnerei által a Fenntartható Fejlődési Stratégia megvalósításának támogatása érdekében készített főbb eszközökkel. Az Országos Statisztikai Intézet szakértői bemutatták a Fenntartható Fejlődési Stratégia előrehaladásának nyomon követésére szolgáló országos mutatórendszert, az 50 közvélemény kutatás során mért szubjektív mutatókat pedig Mirel Palada szociológus ismertette. A kormányzati szakértők bemutatták a cselekvési tervet, a fenntartható fejlődési szakértők szakmai képzését, amely európai szinten egyedülálló, a román fenntarthatósági kódexet, valamint a nemzeti és európai fenntartható fejlődési mutatók adatbázisát. A bankszektor képviselői “zöld” finanszírozási eszközöket mutattak be.

A tegnapi regionális megbeszélés egyike a nyolc találkozónak, amelyet a „Fenntartható Románia – Románia Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiája 2030 végrehajtásához szükséges stratégiai és intézményi keretek kialakítása” projekt keretén belül szerveznek, az Európai Szociális Alap 2014-2020 közötti időszakra szóló közigazgatási kapacitásfejlesztési operatív programon keresztül.

 

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél