Lezárult a III. MIÉRT Erdélyi Perpatvar vitavetélkedő

Lezárult a III. MIÉRT Erdélyi Perpatvar vitavetélkedő

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) idén is megszervezte a III. MIÉRT Erdélyi Perpatvar vitafórumot az erdélyi középiskolások számára. A szervezők célja, hogy a vitavetélkedő által Erdély-szerte vitakultúrát építsenek ki az erdélyi magyar fiatalok körében, amely által számos közéleti, politikai, gazdaság, illetve szociális témakörben való gondolkodásra készteti a fiatalokat.

A döntőt megelőző időszakban az udvarhelyszéki, gyergyószéki, illetve Maros, Kolozs, Arad, Bihar és Szilágy megyei középiskolások intenzív képzéseken, vitaklubokon keresztül sajátíthatták el az akadémiai vita alapjait. 

Végül, december 17-én,  nyolc csapat szállt versenybe a Székelyudvarhelyen rendezett döntőn, amelynek a Hargita Business Center épülete adott otthont, ahol az Európát érintő tételmondatok körül folytak a viták.

A vitavetélkedő döntőjén az összesített pontok alapján, a ViTarolók csapata került ki az est nyerteseként, így a lányokból álló csapat jutalma, a rengeteg tudás mellett, egy brüsszeli tanulmányút, ahol többek között az Európai Parlamentbe is ellátogathatnak. 

Az esemény megnyitóján Tornai Szilárd, az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács elnöke, a Perpatvar főszervezője köszöntötte a résztvevőket. „Idén 123 középiskolás jelentkezett a programra, mely rekord az elmúlt évekhez képest. A hiánypótló kezdeményezés célja, hogy az akadémiai vitát, mint közösségi élményt és a kritikai gondolkodást népszerűsítse és fejlessze a fiatalok körében. A MIÉRT a programnak köszönhetően bebizonyította, hogy a konstruktív vita és a megosztó témákról való disputa népszerű és vonzó tud lenni a középiskolások számára.

Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke köszöntőbeszéde után, elmondta: „A vita nélküli közösségépítés nem valódi, hiszen nem létezik olyan helyzet, amiben mindenki mindenkivel egyetért, csupán érvek hiányában, esetleg megfelelni akarásból nem adunk hangot véleményünknek. Mindig arra biztattam a fiatalokat, benneteket, hogy alkossatok olyan közösséget, ahol a vita nem tabu, ahol a vitát nem támadásként élik meg az érintett felek, hanem hasznos, közösséget építő, hiánypótló lehetőségként.”

A III. MIÉRT Erdélyi Perpatvar megnyitóján Kovács Péter, a Kós Károly Akadémia Alapítvány alelnöke, Bíró Barna Botond Hargita Megye Tanácsának alelnöke,  az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke, Julian Bonnici (WMCES Communications and New Media Officer) is köszöntötte a középiskolásokat, zárásként pedig Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő kívánt videó üzenet formájában sok sikert a versenyzők számára. 

 

kapcsolódó

Hírlevél