Közelebb visszük az ügyintézést a sportolókhoz: jövőtől a sportklubok és sportszövetségek online is igényelhetik a sportigazolványokat

Közelebb visszük az ügyintézést a sportolókhoz: jövőtől a sportklubok és sportszövetségek online is igényelhetik a sportigazolványokat

A jövő évtől, azaz 2025-tól kell gyakorlatba ültesse az Országos Sportügynökség azt az online platformot, amely lehetővé teszi a sportklubok és sportszövetségek számára, hogy a kérelmezők online nyújtsák be a szükséges dokumentumokat a sportigazolvány igénylésére vagy annak visszavonására. Az RMDSZ minden olyan kezdeményezést támogat, amely közelebb viszi az országos intézményeket az állampolgárokhoz, így ma a képviselőházi végszavazáson támogatta az erről szóló törvényt.


Jelenleg ezt az ügyintézést az érintett papírformában teheti meg az Országos Sportügynökség székhelyén vagy postai úton, amely jelentős késedelmet jelent a tanúsítvány megszerzésének folyamatában. Az állampolgároknak napokat vagy akár heteket kell várniuk arra, hogy dokumentumaik megérkezzenek az Országos Sportügynökséghez és feldolgozzák azokat. Ez a késedelem hátrányosan befolyásolhatja a tervezett sporttevékenységeket, amelyekhez sportigazolványra van szükség.
Az online platform használata növelné az átláthatóságot és javítaná a kommunikációt a polgárok és az intézmény között. Az igénylők amellett, hogy online kérhetik felvételüket a Sportregiszterbe, az erről szóló igazolást is megkaphatják elektronikus úton a jóváhagyást követő 14 napon belül, ugyanakkor naprakész tájékoztatást kaphatnak kérelmükről a platform segítségével.


A törvény Hivatalos Közlönyben való megjelenést követő 60 napon belül az Országos Sportügynökségnek ki kell dolgoznia a gyakorlatba ültetéshez szükséges kiegészítő jogszabályokat, amely lehetővé teszi, hogy 2025-től az online ügyintéző platform elérhetővé váljon.

kapcsolódó

Hírlevél