Könnyítették a pályázási feltételeket a 12 turisztikai-kulturális útvonal esetében

Könnyítették a pályázási feltételeket a 12 turisztikai-kulturális útvonal esetében

Egyszerűsíti a 12 turisztikai-kulturális útvonalról szóló pályázati kiírást a ma megjelent miniszteri határozat. A pályázat leadási határidejét meghosszabbították két héttel. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott 255 műemlék és a 9 emlékmúzeum esetében a tulajdonosoknak nem június 30-ig kell leadniuk a támogatási kérést, hanem július 15-ig, a műemlékes engedélyt pedig csak a szerződéskötéskor kell bemutatni – tájékoztatott Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára.

„Mindig prioritás volt az RMDSZ számára a helyi értékek védelme, épített örökségünk felújítása és hasznosítása, ezért is foglaltuk bele az Országos Helyreállítási Tervbe 225 műemlék felújítását és 9 emlékmúzeum létrehozását. A célunk az, hogy ez a pályázati kiírás sikeres legyen, ezért egyszerűsítettünk a pályázási feltételeken is” - mondta az RMDSZ-es államtitkár.

Hegedüs Csilla részletezte: az Országos Helyreállítási Alapból finanszírozott kiírás keretében több mint 160 millió euró jut kastélyaink, kúriáink, templomaink felújítására és bemutatására, illetve új emlékmúzeumok létrehozására.  Az elmúlt években a Regionális Operatív Programon keresztül és más országos program révén közel 500 történelmi emlékhelyet restauráltak Romániában. De nem elég csak az, hogy műemlékeket restaurálunk, ezeket bele kell vonni a turisztikai kínálatba. A Hívogató Románia. Az országjáró projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot, a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével, új munkahelyeket teremtve.

A pályázati kiírás itt található.

kapcsolódó

Hírlevél