Kizárta a SZÁT Apjok Norbertet az RMDSZ-ből

Kizárta a SZÁT Apjok Norbertet az RMDSZ-ből

A Szövetségi Állandó Tanács hétfői ülésén a Szövetségi Etikai és Fegyelmi Bizottság tagjai véleményezése alapján megállapította, hogy Apjok Norbert becsapta a Szövetség vezető testületeit és választóit azáltal, hogy saját maga által is utólag elismerten hamis diplomát mutatott be. Súlyosan és ismételten megkárosította a Szövetséget, csorbította annak hírnevét, ezért a testület megvonta a politikai bizalmat Apjok Norberttől és kizárta őt az RMDSZ-ből.

Apjok Norbertnek lehetősége volt élni védekezéshez való jogával. A parlamenti képviselő a vádakra szóban reagált.

Az Apjok Norbert ellen megfogalmazott és bizonyítható vádak, amelyeknek helyt adott a Szövetségi Állandó Tanács, a következők:

  • Hamis hivatalos akták bemutatása általi szándékos és ismételt félrevezetése a Szövetség helyi és országos illetékes döntéshozó testületeinek, hamis nyilatkozat-tétel, valamint szabálysértés a kötelező felsőfokú végzettségre vonatkozó kritérium teljesítésének tekintetében, amit saját kezűleg aláírt nyilatkozatban ismert el.
  • Bizalommal való visszaélés és újabb félrevezetése a Szövetség helyi és országos vezetőségének a csalással megszerzett mandátumáról való lemondását illetőleg, amelyet a Szövetséghez benyújtott írásos nyilatkozatában vállalt, majd utólag megszegett.
  • Károkozás a Szövetség közvélemény általi megítélésében azzal, hogy az önkéntesen vállalt lemondási nyilatkozat megszegését a Szövetség mulasztásaként tünteti fel. Például: „egyetlen papírt sem írtam alá úgy, hogy arról a szövetség vezetőségével előzetesen ne egyeztettem volna” (2 január 14-i nagybányai Válaszmányi ülés), „az SZKT határozatba foglalt szabályzat nem volt egyértelmű a felsőfokú végzettség követelményének kérdésében” (2021. január 21-i nagybányai lakossági fórum), „Decemberben, a választások előtt iktattam a lemondásomat a listáról, ebben jeleztem, hogy nem veszem fel a mandátumot. Nem kaptam rá választ, így letettem az esküt. Úgy érzem, hogy a megyei tisztújítások közeledtével olyan erők mozdultak meg ellenem, amelyek a magyar érdekvédelmi szervezetből történő eltávolításomat követik, nem pedig a képviselet javítását, eredményesebbé tételét. Nem történtek olyan lépések a mandátum átvételének megakadályozására, amelyek miatt a választók bizalmán alapuló képviseletet nem tudtam volna elvállalni (…)” (Apjok Norbert 2021. január 7-i Facebook-bejegyzése).
  • Az okmányhamísítás alapos gyanúja, mivel az elismerten hamis diplomáját mai napig nem tisztázta, hogy ő maga vagy más hamisította.

A Szövetségi Állandó Tanács felkéri az RMDSZ parlamenti frakcióit, hogy a továbbiakban biztosítsák a Máramaros megyei magyarok kieső képviseletét, felkéri az Szövetség kormányzati tisztségviselőit, az Országos Önkormányzati Tanácsot és az Ügyvezető Elnökséget, fordítsanak kiemelt figyelmet a megyében megfogalmazott programok támogatására.

kapcsolódó

Hírlevél