Készülünk a Magyar Szórvány Napjára

Készülünk a Magyar Szórvány Napjára

A Magyar Szórvány Napját november 15-én, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napján ünneplik az egész Kárpát-medencében. Az RMDSZ idén Aradon szervezi meg a szórvány-napi konferenciát – nyilatkozta Winkler Gyula EP-képviselő a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Szórvány-diaszpóra munkacsoportjának keddi ülésén, melyet Budapesten tartottak az Országházban. A gyűlésen Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke számolt be a magyar kormány támogatásával indított erdélyi afterschool program eredményeiről.

„Idén is hagyományosan olyan konferenciával ünnepeljük a Magyar Szórvány Napját, amelyben közösségeinket érintő fontos témákat dolgozunk fel. Ebben az évben Arad ad otthont a szórvány-napi konferenciának, amelyen kiértékeljük a jelen időszakra szóló szórvány cselekvési tervünket, ez olyan dokumentum, amelynek segítségével rendszert vittünk a szórványközösségeket érintő programjainkba, összehangoltuk az elképzeléseket, terveket. Most megvitatjuk, véglegesítjük a 2020-2024-es időszakra szóló stratégiánkat is” – tájékoztatta kollégáit az EP-képviselő.

Ettől a tanévtől kilenc erdélyi megyében és Bukarestben indították be az afterschool programot, amelyet az Iskola Alapítvány bonyolít le a magyar kormány támogatásával – erről tartott részletes beszámolót Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke, aki elmondta: több mint 1800 gyerek vesz részt a programban.

Winkler Gyula hozzászólásában kiemelte, jelenleg két új, oktatáshoz kötődő program segíti az erdélyi szórványközösségek fennmaradását, a délutáni oktatás mellett, ugyancsak a magyar kormány támogatásával a történelmi egyházak működtetik az óvoda-bölcsődeépítő programot. Az EP-képviselő méltatta az oktatási programok szerepét a szórványközösségek jövőjét illetően, köszönetet mondva a támogatásokért. „Mindezek a jövőbemutató kezdeményezések olyan alapot teremtenek a szórványközösségekben, amelyekre lehet építeni, a gyerekek és fiatalok számára ad biztos fogódzót a magyar identitás megőrzéséhez” – méltatta a programok fontosságát az EP-képviselő.

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Szórvány-diaszpóra munkacsoportjának ülését Szászfalvi László (KDNP) és Keresztes László Lóránt (LMP) társelnökök vezették.

kapcsolódó

Hírlevél