Képzelet és valóság! – 13. alkalommal indul útjára a Bölcs Diákok országos szintű vetélkedő Fotó: Kiss Gábor

Képzelet és valóság! – 13. alkalommal indul útjára a Bölcs Diákok országos szintű vetélkedő

Megújult honlappal várja a Communitas Alapítvány partnerségben a Kolozsvári Református Kollégiummal és a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel a középiskolás diákok jelentkezését a 13. Bölcs Diákok országos szintű vetélkedőre, amely egy teljes tanévet felölelő élménydús versenyre hívja a tanulókat – jelentették be csütörtöki sajtótájékoztató keretében a szervezők. Az idei verseny témája képzelet és valóság,  melynek célja, hogy a tanulók érdeklődését felkeltse a természeti és a kulturális értékek iránt olyan interaktív, szórakoztató feladatok segítségével, amelyek lehetővé teszik az elméleti tudás gyakorlatba ültetését.

Az új, színes és fiatalos honlap lehetővé teszi, hogy a diákok online könnyen kitöltsék a megadott feladatlapokat, illetve feltöltsék a kreatív feladatokhoz kapcsolódó megoldásokat.

Dr. Markó Bálint, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta: napjainkban nagyon sok célt csakis csapatmunkával lehet elérni. „Oktatóként el tudom mondani, hogy az egyik legfontosabb oldala a Bölcs Diákok vetélkedőnek és tábornak pont ez, hogy megtanítja a résztvevőket csapatban dolgozni. Egyetemi oktatóként gyakran szembesülünk azzal az elvárással, hogy nekünk irányt kell adnunk a tanulók számára. Úgy gondolom, hogy nekünk a feladatunk nem az, hogy pályát jelöljünk ki a diákoknak, hanem az, hogy megfelelő tudást és érdeklődést tudjunk adni számukra ahhoz, hogy ők maguk tudjanak irányt kijelölni, megfelelő pályát választani. Itt válik világossá az idei kiadás témája is, a képzelet és valóság kapcsolat, mert a képzelőerő, kreativitás és csapatmunka mind ebben segítik tovább a fiatalokat. Megfelelő tudással a valóság alakíthatóvá válik” – fejtette ki a rektorhelyettes.

Lojewski Erika-Arina, volt bölcs diákos versenyző is a rendevény pozítivumaira hívta fel a résztvevők figyelmét. „A Bölcs Diákok vetélkedő abban segített, hogy a hagyományokkal jobban megismerkedjünk és újabb magyarnyelvű barátokat szerezzünk. Emellett pedig megtapasztaltam, hogy milyen csapatban dolgozni, hogy egy feladatot rengeteg perspektívából lehet megközelíteni majd megoldani, és számtalan tudományágat lehet összekapcsolni” – nyilatkozta az egykori résztvevő.

A versenyre 3–4 fős középiskolás csapatok jelentkezését várják, egy vezetőtanár kíséretével. Jelentkezni 2022. november 13-ig lehet a www.bod.communitas.ro megújult honlapon.

Ezen a felületen megtekinthető a versenyindító videó is, amelyben volt bölcs diákok mesélnek élményeikről.

A vetélkedőre az elmúlt évben 106 csapat, összesen 409 diák nevezett be – részletezte Kandó Noémi, a Communitas Alapítvány irodavezetője és Mihályfalvi Katalin pedagógus.

 

kapcsolódó

Hírlevél