Jövőre is folytatódik az idén először megszervezett Versenyvizsga-felkészítő program

Jövőre is folytatódik az idén először megszervezett Versenyvizsga-felkészítő program

Pozitív eredményekkel zárult a Communitas Alapítvány és az RMDSZ Oktatási Főosztálya átal, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemmel és a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézettel együttműködésben megszervezett pilot-program, melynek célja a romániai magyar közoktatásban tanárként elhelyezkedni kívánó jelen és jövendőbeli pedagógusok felkészítése a címzetes versenyvizsgára, illetve a véglegesítő vizsgára.

A 12 alkalmas, hétköznap délutánonként zajló képzésekre több, mint 200 tanár és egyetemi hallgató jelentkezett, a meghirdetett öt tantárgyban: testnevelés, matematika, fizika, kémia és biológia, amely területeken hosszabb távon előreláthatóan pedagógushiánnyal küszködhet a közoktatási rendszer. A jelentkezési szám a versenyvizsgára való felkészítők hiányának és az ezáltal létrejött magas igénynek a bizonyítéka.

A felkészítőt egyetemi oktatók és középiskolai tanárok tartották, akik szakszerűen érintették mind a szaktárgy, mind a módszertan és didaktika témaköreit, valamint eligazítást adtak a versenyvizsga beiratkozási eljárásairól, tételminták megoldási módszereiről, tanterv- és óratervek készítéséről.

A felkészítők sikerességét a résztvevők visszajelzései és a címzetes és véglegesítő vizsgaeredmények igazolják. A résztvevők véleménye szerint a program hiánypótló, színvonalas és hasznos volt, a résztvevők sok esetben több jeggyel jobb eredményt értek el, mint az előző években.

Beszámolóikban a következőket írták: „Nagyon örülök, hogy végre indult ilyen képzés. Remélem, hogy az elkövetkező években is lesz rá lehetőség. Sok hasznos információt tudtunk meg a képzési órák során”. „A képzés összességében rengeteget segített, nem csak a versenyvizsgára való felkészüléseben, hanem a további pedagógia pályán is”. „Nagyon színvonalas volt, az előadók profik voltak”. „Hálás vagyok e nagyszerű tanítóknak, akik szívükkel-lelkükkel és nem csak az eszükkel tanítanak.”

Ugyanakkor a képzés során olyan kapcsolatok alakultak ki a szaktanárok között, és olyan szakmai tapasztalatok, felmérések és összegzések fogalmazódottak meg, amelyek reálisan hozzájárulhatnak a közoktatási rendszer fejlődéséhez. 

Mindezeknek a fényében a programot szervező Communitas Alapítvány, konzultálva a szakmai testülettel, Takács Csaba elnök úr támogatásával a programot bővíteni fogja és folytatja a következő, 2024-2025-ös tanévben is.

kapcsolódó

Hírlevél