Helyi gasztronómiai hálózat és a biogazdaságról való együtt gondolkodás a Brassó megyei Bodzavámon

Helyi gasztronómiai hálózat és a biogazdaságról való együtt gondolkodás a Brassó megyei Bodzavámon

Két különböző megközelítésben világítottak rá a fenntartható fejlesztésre november 16-án, csütörtökön a Brassó megyei Bodzavámon. A Fenntartható Fejlesztési Főosztály két olyan helyi kezdeményezéshez csatlakozott partnerként, amely a fenntartható vendéglátást és a természeti erőforrások védelmét szorgalmazza. Az események főszereplői a tettre kész bodzavámi lakosok, illetve az erdőgazdaságot és faipart tanuló egyetemisták voltak, akiknek tevékenységeit, ismeretszerzését a helyi hatóságok is támogatják.

Gasztronómiai pontok helyi hálózata

Bodzavám országos szinten a fenntartható fejlesztés követendő példája. Több mint 20 helyi gasztronómiai pont várja a turistákat hagyományos ételekkel, amelyeket a bodzavámiak otthonaiban fogyaszthatnak el. Ezek olyan hálózatba szerveződnek, amelyben a fenntarthatóság elvei kerülnek előtérbe: egészséges ételek helyi termékekből olyan hagyományos receptek alapján, amelyek kis mennyiségű hulladékot eredményeznek.

A gasztronómiai pontokat részletesen bemutató mobilapplikáció létrehozását a Fenntartható Fejlesztési Főosztály támogatta.

Ennek a helyi gasztronómiai hálózatnak a bemutatására került sor egy, a Duna Deltában, Mila 23 községben már létező gyakorlat alapján, amelyet hatékonyan alkalmaztak Brassó megyében: egy évvel azután, hogy Bodzavám polgármestere ismertette a terveit, be is mutatták a hálózatot Románia legelső fenntartható községében. Ennek, a turisták számára “ízletes” kezdeményezésnek van egy másik nagy erénye: szem előtt tartja a fenntarthatóságnak mind a 17 célkitűzését, így a Fenntartható Fejlesztési Főosztály örömmel társult partnerként a projekthez.

Azok a bodzavámi lakosok, akik a hálózatba bekapcsolódtak, két elvet alkalmaznak. Ezeket a Brassó Megyei Állategészségügyi Igazgatóság ügyvezetője, egykori bodzavámi állatorvos osztotta meg a bemutatón: első a “jóérzés” elve az ételek egészséges hozzávalóinak kiválasztásában, második a “jó íz” elve, amely hagyományos készítmények sajátosságára utal.

A konferencián továbbá elhangzott: a település tömegközlekedéssel is megközelíthető, napi 5 buszjárat áll a turisták rendelkezésére a Brassó-Bodzavám útvonalon.

Konferencia a biogazdaság lehetőségeiről

A Közvélemény-kutatások első helyén az erdőirtás problémáját jelölték meg a megkérdezettek. Természeti erőforrásaink tekintetében az emberek ezt látják a legnagyobb gondnak, az erdészeti és faiipari egyetemek fiatal hallgatóinak pedig kell legyenek fenntartható megoldásaik az ország erdőinek védelemére – hívta fel a BioEcoSilva műhelyfoglalkozás és konferencia résztvevőinek figyelmét Borbély László államtanácsos Bodzavámon, november 16-án, csütörtökön.

Az eseményen a biomassza közösségek életében betöltött szerepét és a biogazdaság lehetőségeit taglalták az előadók, de szó került azokról a megoldásokról is, amelyek érvényre juttatják Románia természeti adottságait. A rendezvényt a Fenntartható Fejlesztési Főosztály a brassói Transilvania Egyetemmel, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, illetve a ProWood és Green Energy klaszterekkel partnerségben szervezte meg.

A Fenntartható Fejlesztési Főosztály vezetője azt kérdezte a fiataloktól, hogy készen állnak-e erőt és lelket fektetni választott szakterültük fenntartható tevékenységeibe, amelyre követendő példát is láthattak Bodzavámom, ahol a hatóságok és a helyiek is nagyon komolyan veszik a fenntartható fejlesztést.

Nem kell újra feltalálni a kereket. Azoknak a nyugati turistáknak a példája, akik hozzánk utaznak megtapasztalni a falusi életet, amelyben nekik már nincs részük a technológia túlzott használata miatt, irányt mutat: meg kell óvnunk természeti kincseinket és hagyományos mezőgazdasági tevékenységeinket. Ebben pedig fontos szerep jut a fiatal szakembereknek – tette hozzá.

kapcsolódó

Hírlevél