Hajdú Gábor: RMDSZ-es javaslatra az EBESZ az összes ukrajnai településen történt tömeggyilkosságot emberiesség elleni bűncselekményeknek nyilvánítja

Hajdú Gábor: RMDSZ-es javaslatra az EBESZ az összes ukrajnai településen történt tömeggyilkosságot emberiesség elleni bűncselekményeknek nyilvánítja

Ma délelőtt szavazta meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlése azt az RMDSZ által is kezdeményezett határozat-tervezetet, amely értelmében emberiesség elleni bűncselekményeknek nyilvánítják Ukrajna összes településén az oroszok által végrehajtott tömeggyilkosságokat. Hajdú Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője, az EBESZ parlamenti közgyűlésének RMDSZ-es tagja elmondta, hogy eredetileg a tervezet csak a bucsai és borodyankai tömegmészárlásokra vonatkozott, azonban az RMDSZ módosította a tervezet szövegét, így minden településen zajló mészárlást emberiesség elleni bűncselekménynek nyilvánított az EBESZ, a ma elfogadott határozat értelmében.

„A nemzetközi jog szerint emberiesség elleni bűncselekménynek minősül minden olyan bűncselekmény, amely a szándékos emberölés, kiirtás, rabszolgaságba taszítás, erőszakos elhurcolás, bebörtönzés, kínzás, erőszakos közösülés, csoport üldözése. Sajnos mindegyiket megtaláljuk az orosz katonák által Ukrajnában elkövetett cselekményeknek. Ezért szorgalmaztam az emberiesség elleni bűncselekmények kifejezés beemelését az EBESZ-határozatába” – hangsúlyozta Hajdú Gábor, az RMDSZ parlamenti képviselője, majd hozzátette, hogy a következő szakaszban nagyon fontos, hogy a nyomozást követően a tetteseket azonosítsák és felelősségre vonják.

„Az Ukrajna ellen elkövetett orosz atrocitásoknak számos közvetlen és közvetett következménye van, ami nemcsak egy ország szuverenitását sérti, de legnagyobb mértékben az emberi jogokat. Az eddig elkövetett atrocitásokkal szemben kötelességünk egyértelműen és határozottan fellépni, és hangosan ki kell mondanunk, hogy Oroszország emberiesség elleni bűncselekményeket követett el és követ el, és ezért a felelősöknek fizetniük kell” – taglalta a képviselő.

Az EBESZ 29. Parlamenti Közgyűlésének munkálatai ezúttal Birminghamben zajlanak, július 2-6 között és az ukrajnai konfliktushelyzetre összpontosítanak.

kapcsolódó

Hírlevél