Fejér László Ödön: Trianon sosem lesz ünnep a romániai magyar közösség számára

Fejér László Ödön: Trianon sosem lesz ünnep a romániai magyar közösség számára

Újratárgyalta szerdán a szenátus plénuma azt a szociáldemokrata törvénytervezetet, amely Trianon napjává nyilvánítaná hivatalosan június 4-ét.

Fejér László Ödön, az RMDSZ Kovászna megyei szenátora a tervezet vitáján elmondta: „láthatjuk, hogy nem lehet erről a témáról racionális vitát nyitni, ennek a tervezetnek az egyetlen célja a magyar közösség támadása. A ma vitatott törvénytervezet nem változtat azon a tényen, hogy miközben Trianon napja a romániai magyarság számára szomorú emlék,a román nemzet számára érthetően öröm.

Az RMDSZ szenátusi frakciója a tervezet ellen szavazott. A frakció nevében felszólaló frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta: „a többség mindig felelős a kisebbségekért, ahogyan a parlamentnek is felelőssége olyan törvényeket alkotni, amelyek a társadalom jólétét szolgálják” – mondta. Fejér László Ödön hozzátette: „hagyjuk tehát a történelmet a történészekre, hasznosabb lenne olyan tervezetekről tárgyalni, amelyekkel az emberek életét jobbá tehetjük,és amelyekkel a két közösség, a kisebbség és a többség közötti párbeszédet előmozdíthatjuk.”

A helyhatósági választások eredménye az RMDSZ szenátora szerint azt mutatja, hogy az emberek a közösség érdekében kifejtett munkát, a megvalósításokat tartják fontosnak. Fejér László Ödön arra intette a szenátus plénumát, hogy az etnikai feszültségeket keltő kezdeményezések helyett megoldásokat kell keresni az egészségügyi, gazdasági, oktatásügyi problémákra.  Mint ismeretes, a parlament többsége elfogadta korábban a szociáldemokrata kezdeményezést, az államelnök azonban újbóli megfontolásra visszaküldte a tervezetet a törvényhozó testületnek. A tervezet a képviselőház asztalára került át a szenátus mai döntésével.

kapcsolódó

Hírlevél