Február elsejétől kézbesítik az energiakártyákat

Február elsejétől kézbesítik az energiakártyákat

Tudjuk, hogy a fűtésszezon rengeteg családnak és hátrányos helyzetű embernek jelent nehézséget, ezért idén a fűtés- és energiaszámlákra költhető 1400 lejes támogatással is segítjük őket. Az infláció és energiaválság miatt rengeteg család és kis jövedelmű állampolgár került nehéz helyzetbe, ezért az RMDSZ kormányzati munkájában kiemelt szerepet kap a rászorulók megsegítése – jelentette be Hegedüs Csilla államtitkár, hozzátéve, a támogatást két részletben utalják ki, az elsőt februárban, a másodikat szeptemberben, minden érintett megkapja postai úton, nem kell ezért külön jelentkezni.


ÚTMUTATÓ AZ ENERGIAKÁRTYÁKHOZ

Összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló kérdéseket az energiakártyával kapcsolatban, az alábbiakban pedig megválaszoljuk őket.

Mi az az energiakártya?

Az energiakártyát a nehéz helyzetben lévő és kis jövedelemmel rendelkező állampolgárok kapják. A kártyán lévő segéllyel a számlákat lehet kifizetni. A támogatás összesen 1.400 lej és két részletben utalják ki, az elsőt februárban, a másodikat szeptemberben.

 

Milyen számlát lehet kifizetni a kártyával?

Villany, gáz és központi fűtésszámlák, gázpalack, tűzifa, fűtőolaj, fapellet és egyéb fűtőanyagok kifizetésére. Az energiakártyával aktuális vagy elmaradt számlákat lehet fizetni.

 

Kik kapnak kártyát?

 • Nyugdíjasok (60 év fölöttiek), akiknek 2.000 lej alatti a jövedelmük
 • Rokkantnyugdíjasok, akiknek 2.000 lej alatti a jövedelmük
 • Súlyos vagy közepesen súlyos fogyatékkal élő személyek, akiknek 2.000 lej alatti a jövedelmük
 • Családtámogatásban részesülő családok
 • Szociális segélyben részesülő családok/személyek

FONTOS! A háztartásban az egy főre eső nettó jövedelem nem haladhatja meg a 2000 lejt.

Hogyan állítják össze a támogatottak végleges listáját?

 1. A Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium létrehoz egy listát, amelyen a fent említett kategóriába tartozó összes állampolgár szerepel.
 2. Ellenőrzik a jövedelmeiket.
 3. Ellenőrzik, hogy hányan laknak a jogosulttal egy háztartásban.
 4. Kiszámolják az átlagjövedelmet és ellenőrzik, hogy az összeg nem lépi-e át a 2.000 lejes küszöböt.

 

Mi a teendő, ha a Román Posta rosszul vezette be a nevemet, lakcímemet vagy személyes adataimat?

Ebben az esetben el kell menni a postahivatalba a személyi igazolvánnyal és az energiakártyával, és a postán kijavítják az adatokat. Ha nem sikerül, el kell küldeni az energiakártya fotóját és a személyi igazolvány fotóját a sipoad@mfe.gov.ro mailcímre, és a minisztérium munkatársai felszólítják a Postát, hogy javítsák a hibás adatokat.

 

Milyen lépésekből áll a folyamat a kártya kézbevételétől a számla kifizetéséig?

 1. Február 1-28. között a támogatott postai úton megkapja a kártyát.
 2. Miután megkapták a kártyát, azok a tömbházlakók, akiknek távfűtésük van, fel kell keressék a tulajdonosi/bérlői szövetséget (asociația de proprietari/locatari), amelyikhez tartoznak. Kérnek egy adósságérvényesítő igazolást (certificat de validare a datoriei), ami szükséges lesz a kifizetéshez.
 3. A támogatott február 20-tól mehet fizetni a postahivatalba, vagy megvárhatja a postást, akinél szintén fizethet.
 4. A támogatott a fizetéshez magával kell vigye a postára:
  • a személyi igazolványát
  • a számlát
  • az energiakártyáját
  • a távhőszolgáltatóra kapcsolt tömbházlakók esetében az adósságérvényesítő igazolást


Hányszor lehet fizetni a kártyával?

Egy kártyával többször is lehet fizetni, maximum 8-szor, több energiaszolgáltatónak, egészen addig, amíg el nem fogy a kártyáról a pénz. Az energiatámogatás nem számít jövedelemnek, ezért nem befolyásolja a támogatott személynek járó többi segélyt.

 

Mi történik, ha nem kap valaki kártyát, de jogosult lenne rá?

Ha valaki nem kapja meg a kártyát, de úgy érzi, jogosult lenne rá, hívja a postai call center számát: 0319966, ahol tájékoztat, hogy mi a teendő.

 

Részesülhet-e valaki többször a támogatásban?

Azok, akik egynél több kategóriába tartoznak, csak egyszer kapják meg a támogatást.

Ha egy háztartásban több jogosult lakik, a támogatás háztartásonként csak egyszer jár. Ha egy háztartásban több támogatott lakik, mindannyiuk neve felkerül a kártyára (így bármelyikük felhasználhatja). A kártya szólhat a támogatott személy nevén kívül más nevére is. Viszont csak olyan személy nevére szólhat a kártya, aki a támogatott személlyel egy háztartásban lakik.

 

Mikor és hogyan kapják meg a kártyákat a támogatottak?

A kártyát a Román Posta kézbesíti mindenkinek személyesen 2023. február 1. és 28. között, automatikusan, ezt nem kell külön igényelni. Az átvételkor minden támogatott aláír egy nyilatkozatot, hogy megkapta a kártyát.

 

Mikor jár le az energiakártya?

 1. január 1-én minden kártya lejár, függetlenül attól, hogy marad-e rajta pénz vagy sem.

 

Milyen dokumentumok kellenek a fizetéshez?

- Energiakártya

- A támogatott személyi igazolványa

Ha valaki más fizet be a támogatott helyett, a támogatott személy ír egy felhatalmazást arra a személyre, aki befizet. Ilyenkor a felhatalmazás mellett a felhatalmazott felmutatja személyi igazolványát is.

- A befizetendő számla vagy egyéb fizetést indokló dokumentum (fizetési felszólítás vagy a tulajdonos/bérlői társulás adosságérvényesítő igazolása).

 

Hogyan és hol lehet fizetni?

Fizetni a Román Postánál vagy a postásnál lehet. A fizetéskor fel kell mutatni a szükséges dokumentumokat (energiakártya, személyi igazolvány, befizetendő számla) és ki kell tölteni egy postai utalványt az energiaszolgáltatónak címezve. Ezután a támogatott megkapja a fizetési bizonylatot, amelyre ráírják, hogy mennyi pénz maradt a kártyán, mekkora összeget fizetett be és ki(k)nek fizetett. Azoknak, akiknek nincs lehetőségük elmenni a postára, a helyi postásnál is befizethetnek. Ebben az esetben is szükséges az energiakártya, a személyi igazolvány és a befizetendő számla (vagy tömbház esetében az adósságérvényesítő igazolás).

 

Mi az az adósságérvényesítő igazolás?

Azok a támogatottak, akik tömbházban laknak és távhővel fűtenek, adósságérvényesítő igazolást kell kérjenek attól a tulajdonosi szövetségtől (asociația de proprietari/locatari), amelyikhez tartoznak. Ezt az igazolást a befizetéskor meg kell mutatni a postán az energiakártyával és a személyi igazolvánnyal együtt.

 

Lehet-e készpénzt felvenni a kártyákról?

Az energiakártyáról nem lehet készpénzt felvenni és csak energiaköltségekre lehet használni.

A kártyát nem lehet eladni, sem eladományozni. Minden eladási kísérlet érvényteleníti a kártyát, illetve 42.000-60.000 lej közötti bírsággal jár. Ha a kártyával megpróbálnak mást fizetni, mint energiaköltség, szintén 4.500-6.000 lej közötti pénzbüntetés jár.

 

Mi az a saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, és milyen esetben használják?

Ha nem egyértelmű, hogy hányan laknak a támogatott személlyel egy háztartásban, akkor a támogatott kitölt egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot. Ebbe a nyilatkozatba a támogatott beírja, hogy valójában hányan élnek vele egy háztartásban.

A posta legfeljebb 3 napon belül begyűjti a nyilatkozatokat, amelyeknek alapján újra kiszámítják az átlagbéreket és frissítik a támogatottak listáját.

 

Mi az a szociális ankét, és mikor van rá szükség?

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor egy fogyasztási helyen (háztartásban) a már nem ott élő, de az okmányokban szereplő személy jövedelmét veszik figyelembe, és az illető személyt nem lehet törölni a lakcímről. Ebben az esetben szociális ankétot lehet kérni a polgármesteri hivatalnál, hogy meghatározzák kik élnek ténylegesen a fogyasztási helyen (háztartásban). Az eredményt elküldik a postára és frissítik a támogatottak listáját.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél