Európai standardok szerint épülő közösségi központok, múzeumok finanszírozási szerződéseit írtak alá

Európai standardok szerint épülő közösségi központok, múzeumok finanszírozási szerződéseit írtak alá

Hat emlékmúzeum létrehozásáról vagy bővítéséről szóló támogatási szerződést írtak alá hétfőn. Ilyen például a kényszeriparosítási múzeum Szatmárnémetiben, a kommunizmus rémtetteit bemutató múzeum Sepsiszentgyörgyön vagy az Erdélyi Történeti Galéria Szászfenesen. A finanszírozás az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) valósul meg.

Ez óriási lehetőség régi, használaton kívüli épületek felújítására és közösségi felhasználásukra, de a közös emlékezet bővítésére is. Ezek az emlékmúzeumok a 21. századnak megfelelő technikákkal, virtuális valósággal, digitalizált tárgyakkal és interaktívan teszik elérhetővé a fiatalok számára a totalitárius rendszerekhez és az erdélyi interetnikus viszonyokhoz kapcsolódó emlékeket. Romániában eddig nem voltak a diktatórikus rendszereket bemutató emlékmúzeumok, így ezek fontos történelmi és kulturális hiányt pótolnak, ráadásul közösségi térként is működnek majd.

,,Ezek a múzeumok megismertetik a fiataljainkkal azt a fájdalmas múltat, melyet szerencsére nem tapasztaltak meg. Nagyon sok ártatlan ember esett áldozatul a történelem során nemcsak a kommunizmusnak, de az interetnikus konfliktusoknak, háborúknak is. Mi nemcsak ezeknek az embereknek állítunk emléket, hanem bemutatjuk a teljes társadalmi összképet is, filmekkel, virtuális valósággal, hisz csak így tudjuk megfelelően szemléltetni a fiatalok számára a tehetetlenséget az elnyomó hatalommal szemben. Mindegyik múzeum egyedi projekt, amely az oktatási és kulturális funkción túl turisztikai látványosságot is jelent majd. Örüljünk annak, hogy végre nálunk is épülnek európai szinten elismerésre méltó kulturális terek” -nyilatkozta Hegedüs Csilla államtitkár.

A szászfenesi Erdélyi Történeti Galéria az Országos Helyreállítási Terv turisztikai és kulturális részlegének legnagyobb erdélyi beruházása. A múzeum az itt élő nemzeti közösségek történelmét mutatja majd be, ráadásul ez lesz az Erdélyi Történeti Galéria első különálló épülete. A beruházás azért is fontos, mert Szászfenesen eddig nem volt közösségi tér. A múzeum és az azt körülvevő zöldövezet pótolni fogja ezt a hiányt. A 17,85 millió euróból épülő múzeum Szászfenes turisztikai forgalmát is fellendíti majd.

Az 1989-es forradalom eseményeinek megismerésére épülő útvonal Temesváron fog megépülni 4,54 millió euróból. A Mária tértől a Kossuth térig, illetve a Lippai úti temetőig tart majd az útvonal, amely a forradalmi menet összes fontos helyszínét tartalmazni fogja. Ez az egyik legrendhagyóbb projekt, ugyanis nem egyetlen épület, hanem város szintű felújításra ad alkalmat, ráadásul az idelátogatók vezetett útvonalon fedezhetik fel Temesvárt és a hozzá kötődő történelmi eseményeket.

A máramarosszigeti börtönmúzeum Románia első Európai Örökség márkás helyszíne. Ez az első olyan múzeum, amely testközelből mutatja be a kommunizmus rémtetteit. A börtönmúzeum tetőterében egy új kiállítóteret hoznak létre, ugyanakkor a múzeum szomszédságában álló, megrongálódott épületben oktatási központot hoznak létre. A beruházás összértéke 2 millió euró.

 A kilakoltatást és a kényszeriparosítást bemutató múzeum Szatmárnémeti büszkesége lesz, Erdély egyik legszebb kortárs építészeti alkotása. A Decebal-híd lábánál fekvő, elhanyagolt területen álló fűtőház helyére épül majd a múzeum 6,25 millió euróból. A létesítményben a kor autentikus elemeit állítják ki, és ezáltal ismerhetik meg az érdeklődők a kommunista iparosítás folyamatát. A múzeum egyedi közösségi tér lesz a városlakók számára, ahol kulturális programokat, koncerteket is szervezhetnek majd.

Nagyenyedi „rabok gödre” börtöntemetőről szóló kiállítás a múlt rendszer ellenségeiként itt fogvatartott értelmiségieknek, pártvezetőknek, egyházi személyeknek, katonáknak állít emléket. A múzeum megépítését 549.780 euróval támogatják az Országos Helyreállítási Tervből. A kiállítás különlegessége lesz a túlélők vallomásairól rögzített 300 órányi videófelvétel és a 14 ezer példányból álló könyvtár.

A kommunista diktatúra kegyetlenségeit bemutató múzeum nem csak Sepsiszentgyörgyön, de Románia szinten is különleges élményt nyújt majd. A kalandra vágyó látogatóknak szabadulószoba épül, de kibérelhetnek egy korabeli stílusú szobát, amelyhez a kornak megfelelő csöpögő csapok és áramkimaradások is járnak. A kevésbé vállalkozó szelleműek pedig beülhetnek a korhűen berendezett cukrászdába vagy tetőtéri kávézóba. Az Országos Helyreállítási Terven keresztül 11,4 millió euróval támogatják a múzeum létrejöttét.

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma kilenc emlékmúzeum létrehozását finanszírozza több mint 81 millió euróból az Országos Helyreállítási Terv részeként. Ezek közül két emlékmúzeum, A Bukaresti Holokauszt Múzeum és a Râmnicu Sărat-i „Csend börtöne” finanszírozási szerződéseit már korábban aláírták.

kapcsolódó

Hírlevél