Európai alapokból segítjük a gyerekek román tanulását

Európai alapokból segítjük a gyerekek román tanulását

Meg kell adnunk minden gyereknek a lehetőséget, hogy megtanulhasson románul. Ez a célja az európai alapok minisztériuma és az oktatási minisztérium közös                  projektjének, amelyet a napokban bocsátottak közvitára. A projekt összértéke 10 millió euró, ebből hatezer oktatót képeznek tovább arra, hogy a románt idegen nyelvként tanítsák, de lesznek új tankönyvek, román nyelvű játékos telefonos applikációk is, amelyek a gyerekek románnyelv-tanulását segítik.

Mind Székelyföldön, mind Kolozsváron és a Partiumban sok gyereknek gondot jelent a román nyelv elsajátítása. Azonban ahhoz, hogy mindenki otthon érezze magát Erdélyben, fontos, hogy a gyerekeink megfelelő módon tanuljanak meg románul, hogy ez számukra ne egy nehézség, hanem egy játék legyen! Kallós Zoltán oktatásügyi államtitkár kollégámmal együtt egy ilyen programot indítunk, ahol a gyerekek játékosan, akár a telefonos applikációk, de az alternatív tanulási módszereken keresztül is megtanulnak románul” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára.

A közvita után a projektet hivatalosan is elindítják, a finanszírozási szerződés aláírása után várják majd a tanárok jelentkezését, akiket majd meghatározott kritériumrendszer szerint választanak ki, hogy a képzésen részt vehessenek.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a magyar diákok is megtanuljanak románul, mert jobb jövőt, jobb életet és jól fizetett munkát akarunk a gyermekeinknek itt, Romániában. Nem akarjuk, hogy a gyerekeink külföldre költözzenek, azt akarjuk, hogy itt legyenek, közel hozzánk. 2011–2012-es tanévtől a magyarul tanuló gyerekek számára külön programot vezettek be, ami nagyrészt jó, de kiderült, hogy sok esetben nem megfelelően alkalmazzák, ezért szeretnének továbbképzéseket szervezni a pedagógusok számára, hogy mindazok a tanárok, akik román nyelvet és irodalmat vagy román nyelvű kommunikációt tanítanak, erre legyenek felkészülve” – részletezte Kallós Zoltán államtitkár.

A tervezetet a https://bit.ly/3ApAryd oldalon lehet megnézni, az észrevételeket, megjegyzéseket pedig szeptember 25-ig a consultare.pocu@mfe.gov.ro e-mail címre lehet beküldeni.

kapcsolódó

Hírlevél