Élelmiszercsomagokkal és élelmiszerre költhető juttatásokkal segítjük a nehéz helyzetben lévőket

Élelmiszercsomagokkal és élelmiszerre költhető juttatásokkal segítjük a nehéz helyzetben lévőket

„Az élelmiszerárak növekedése és az infláció jelentősen megviselte a családokat, nyugdíjasokat. Éppen ezért kormányzati munkánk egyik legfontosabb törekvése, hogy támogassuk a rászoruló családokat, nyugdíjasokat, hátrányos helyzetű állampolgárokat. Márciusban és áprilisban folytatjuk a szociális támogatások kiosztását, így április közepén újabb 250 lejes részlettel töltjük fel a szociális utalványkártyákat, illetve március végétől újabb 25 kg-os élelmiszercsomagokat osztanak ki" – jelentette be Hegedüs Csilla államtitkár.

Április 10-13 között utalják a szociális utalványkártya újabb részletét, melyből melegételt és élelmiszert lehet vásárolni. A támogatással körülbelül 2,4 millió állampolgárt segítünk.

Március 31-ig frissítik a támogatottak listáját, majd április közepén kiutalják az idei második részletet. A kártyára jogosultak az 1.700 lejjel egyenlő vagy kisebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok, illetve súlyos és közepesen súlyos fogyatékossággal élő személyek, azok a legalább két gyerekes családok vagy egyszülős családok, ahol az egy főre eső nettó jövedelem 675 lej vagy annál kevesebb, illetve a szociális segélyben részesülő személyek és családok, valamint a hajléktalan személyek.

Ezen kívül további 1,18 millió állampolgár kap 25 kg-os élelmiszercsomagot. A csomagban található 12 alapélelmiszer összértéke 320 lej és a következőket tartalmazza: fehér búzaliszt (5 darab 1 kg-os zacskó); kukoricadara (4 darab 1 kg-os zacskó); lisztes tészta (2 darab 400 g-os zacskó); olaj (4 darab 1 literes üveg); kristálycukor (2 darab 1 kg-os zacskó); rizs (4 darab 1 kg-os zacskó); marhahúskonzerv (5 darab 300 g-os konzerv); sertéskonzerv (3 darab 300 g-os konzerv); sertésmájpástétom konzerv (5 darab 200 g-os konzerv); gyümölcsbefőtt (2 darab 720 ml-es üveg); gyümölcslekvár (1 darab 360 g-os üveg); cukorbetegeknek szánt gyümölcslekvár (1 darab 360 g-os üveg).

Az élelmiszercsomagokat a családtámogatásban részesülő családok, a minimumjövedelemre jogosult igazolással rendelkező személyek és családok, illetve az átmenetileg kritikus, kiszolgáltatott élethelyzetben lévők (katasztrófák áldozatai), magatehetetlen vagy gondozásra szoruló személyek, valamint az informális lakótelepeken élők részesülnek.

Az élelmiszercsomagokat a helyi önkormányzatoknál és polgármesteri hivataloknál lehet átvenni. További részletek a szociális támogatásokról megtalálhatóak a minisztérium honlapján.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél