Egyszerűsítené az RMDSZ a gépjármű beíratását

Egyszerűsítené az RMDSZ a gépjármű beíratását

Egy nap alatt és egy helyen lehessen forgalomba íratni a gépjárműveket – erről tegnap iktatott törvényjavaslat-csomagot az RMDSZ a parlamentben. Ezzel a nyugati jó példákat honosítaná meg Romániában a Szövetség a gépjárművek forgalomba íratásának folyamatában. Úgy módosítanának több, hatályban levő jogszabályt, hogy csökkenne a jelenlegi bürokrácia és jelentősen olcsóbb lenne a gépjárművek forgalomba íratásakor felszámolt illeték. A törvényjavaslat-csomagot Benedek Zakariás és Bende Sándor parlamenti képviselők dolgozták ki.

Számos gépjármű tulajdonos személyesen nehezményezte, hogy Romániában nagyon bonyolult az autók beíratási folyamata. Mindez azért, mert több intézményben zajlik, így több papírmunkával, pénzzel és idővel jár. Egy olyan törvényjavaslat-csomagot dolgoztunk ki, amely szorgalmazza egy olyan rendszer kialakítását, ahol az értintett a gépjármű beíratásakor csak egyetlen irodahelyiségbe kell ellátogasson, ahonnan minden szükséges papírt megkap a jármű szabályos használatához” – fogalmazott Benedek Zakariás, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese.

Bende Sándor, a képviselőház ipari bizottságának elnöke rámutatott a törvénytervezet gyakorlati részére: „a tervezet előírja, hogy a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal foglalkozzon kizárólag a gépjárművek beíratásával. Jelenleg két helyen kell időpontot igényelni, hogy elindíthassuk a beíratási folyamatot, ezt a rendszert szeretnénk egységesíteni úgy, hogy egy nap alatt, és egy irodahelyiségben lehessen megoldani a gépjárművek beíratását”

Amennyiben az RMDSZ által kidolgozott módosítást idén elfogadja a parlament, az jövő évtől már hatályos lesz.

 

kapcsolódó

Hírlevél