Csoma Botond Strasbourgban: az RMDSZ támogatja egy nemzetközi büntetőbíróság felállítását, amely felelősségre vonja az ukrajnai háborús bűnök és atrocitások elkövetőit

Csoma Botond Strasbourgban: az RMDSZ támogatja egy nemzetközi büntetőbíróság felállítását, amely felelősségre vonja az ukrajnai háborús bűnök és atrocitások elkövetőit

„Az RMDSZ Romániában az elsők között ítélte el az Ukrajna elleni orosz inváziót és vállalt szolidáritást Ukrajnával, valamint az ott élő összes nemzeti közösséggel. Nemcsak a kormányzati szerepevállalásunk során, de szervezetileg is mindent megteszünk azért, hogy segítséget nyújtsunk az ukrajnai menekülteknek. Az RMDSZ támogatja és szorgalmazza egy nemzetközi büntetőbíróság felállítását, amelynek az kell legyen a feladata, hogy felelősségre vonja az agresszort” – mutatott rá Csoma Botond, az RMDSZ Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének tagja, a Szövetség képviselőházi frakcióvezetője április 28-án Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tavaszi ülését követően. Ezen többek között Oroszország Ukrajna elleni elkövetett agressziójáról, valamint az agresszor felelősségre vonásáról tárgyaltak az ET székhelyéül szolgáló városban.

Az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselője az ET közgyűlésének tavaszi ülésszakát követően elmondta, hogy a találkozók tárgya arra irányult, hogy egyre több, túlélőktől származó nem hivatalos jelentés tanúskodik arról, hogy Oroszország az ukrajnai polgári lakosság ellen követ el agressziót: nemi erőszakot, szexuális zaklatást, kínzást, tömeges kivégzéseket és népirtást használ háborús fegyverként az ukrajnai polgári lakosság ellen.

 „Az orosz hadsereg háborús bűntetteket követ el az ukrán lakosság ellen. A huszadik század során számos, az ártatlan lakosságot sújtó kegyetlenséget láttunk, de ne felejtsük el, hogy a második világháború után életre hívott Nemzetközi Katonai Törvényszék Nürnbergben a náci Németország vezetőinek felelősségét vizsgálta a háború szörnyűségeiben. Az emberiesség elleni bűncselekmények nem maradhatnak következmények nélkül. Az 1943-as Háromhatalmi nyilatkozat a kegyetlenkedésekről történelmi mérföldkőnek számít, erre a most hidegvérrel mészárló Oroszországnak is emlékeznie kell és nemcsak azért, mert ők is aláírták.  De emlékeznie kell továbbá arra is, hogy 1945-ben a londoni egyezményt is aláírták, az európai tengelyhatalmak háborús bűnöseinek üldözéséről és megbüntetéséről, amely kimondta, hogy a háborús bűnösök felelősségre vonására Nemzetközi Katonai Törvényszéket kell létrehozni.

Az Európa Tanácsnak az a szerepe, hogy minden lehetséges eszközt felhasználjon arra, hogy mielőbb felállítsanak egy nemzetközi büntetőbíróságot az ukrajnai háborús bűnök és atrocitások elkövetőinek a felelősségre vonására, nem támogathatja egyetlen állam sem a „büntetlenség” kultúráját” – fogalmazott Csoma Botond, majd hozzátette, hogy az eddigiek szerint ennek a nemzetközi büntetőbíróságnak a székhelye Strasbourgban lesz. 

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésén az RMDSZ-t Csoma Botond és Nagy Szabolcs törvényhozók képviselték.

kapcsolódó

Hírlevél