Csép Éva-Andrea: megnöveltük az idősgondozás állami költségvetésből történő finanszírozását

Csép Éva-Andrea: megnöveltük az idősgondozás állami költségvetésből történő finanszírozását

Döntéshozó fórumként szavazta meg a képviselőház azt az RMDSZ által kezdeményezett törvénymódosító javaslatot, amely előírja, hogy az idős személyek gondozásának finanszírozása legalább 30 százalékban állami költségvetésből történik majd.

„Nappali központok, otthoni idősgondozás, valamint idősotthonok azok a szolgáltatások, amelyekre nagy szükség van napjainkban. Ezeket a legtöbb esetben az önkormányzatok biztosítják az ellátottak számára. A ma elfogadott törvénymódosítással nemcsak a szociális gondozásra szorult idős személyeket támogatjuk, hanem a helyi önkormányzatoknak is segítséget nyújtunk, kötelező résztámogatást biztosítva az állami költségvetésből ezekre a szolgáltatásokra” – nyilatkozta Csép Éva-Andrea Maros megyei képviselő, a törvénymódosítás kezdeményezője.

Romániában is elöregedő társadalommal nézünk szembe, jelenleg mintegy 3,7 millióra tehető a 65 éves vagy annál idősebb lakosok száma, amely a teljes népesség 19 százalékát teszi ki. A törvénymódosítás szükségességét bizonyítja, hogy 2021-ben a 65 éven felüli lakosok 6 százalékának, azaz több mint 230 ezer idős személynek volt szüksége ideiglenes vagy állandó házi gondozásra, ezelőtt csupán 1,3 százalékuk részesült ezekben a szolgáltatásokban.

Csép Éva-Andrea, az RMDSZ munkaügyi politikusa elmondta: „az idős személyek nem jelenthetnek terhet a társadalomnak, a családnak, a helyi közösségnek és a helyi önkormányzatnak. Mindannyian felelősséggel tartozunk időseinkért. Az általunk kidolgozott módosítással elsősorban szorgalmazni szeretnénk az otthoni idősgondozás lehetőségét, hogy megelőzzük az idős személyek intézményben való elhelyezését, támogatni őket, valamint családjaikat, hogy a lehető leghosszabb ideig otthoni, megszokott, saját környezetükben élhessenek.”

Az önkormányzatok feladata volt eddig is akár saját költségvetésből biztosítani a rászorulók védelmét, gondozását. A törvénymódosítással pedig központi költségvetésből a gondozással járó standard költségek minimum 30%-át ezután kötelezően a Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium finanszírozza.

A törvénytervezet az államelnöki kihirdetés után, a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe. Az illetékes szaktárca a törvény hatályba lépését követő 60 napon belül kidolgozza a jogszabály alkalmazási módszertanát. 

 

kapcsolódó

Hírlevél