Csép Éva Andrea: 1500 lejes szállítási támogatásban részesülnek a súlyos fogyatékossággal élők

Csép Éva Andrea: 1500 lejes szállítási támogatásban részesülnek a súlyos fogyatékossággal élők

A fogyatékossággal élő személyek munkahelyi védelmét és az intézmények akadálymentesítését szorgalmazza az a törvény, amelyet szerdán, június 30-án fogadott el a képviselőház döntéshozó testületként. Csép Éva Andrea, az RMDSZ munkaügyekért felelős szakembere, a jogszabály társkezdeményezője a törvény plénumi vitáján elmondta: a törvény pontosan meghatározza a védett műhelyek fogalmát, továbbá szigorít a szankciókon olyan intézmények esetében, akik még mindig nem biztosítják az akadálymentes közlekedést. Ugyanakkor 1500 lejes támogatást ír elő a fogyatékossággal élőknek, amennyiben saját igényeiknek megfelelően átalakított autóval közlekednek, és nem élnek a törvény által biztosított ingyenes utazási lehetőséggel.

„Az RMDSZ elkötelezett a mozgáskorlátozottak munkaerőpiacon való részvételének serkentésében. Ezért minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely valamilyen formában segíti ezeket a személyeket. A jelen kezdeményezés módosít a védett műhelyek jelentésén is: ennek értelmében ezentúl védett műhelynek minősülnek a fogyatékos emberek által létrehozott egyéni és családi vállalkozások, valamint a magánvállalkozók (PFA) is” – fogalmazott a képviselő. Hozzátette: Románia még mindig nem tudta megteremteni azokat a feltételeket, amelyek akadálymentes közlekedést biztosítanak a mozgássérülteknek a különböző intézményekben, így most ez a törvény szigorít a büntetéseken.

„Egy új támogatási formát is bevezet a ma megszavazott törvény, amely értelmében évi 1500 lejes utazási támogatásban részesülnek azok a súlyos fogyatékossággal élők, akik közlekedésre egy saját igényeik szerint kialakított gépjárművet használnak, valamint 750 lejben a mérsékelt fogyatékossággal élők, amennyiben nem váltják ki az ingyenes utazási jegyeket” – tette hozzá a képviselő.

A törvény az államelnöki kihirdetést és a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél