Borbély László államtanácsos részt vesz a Délkelet-Európai Stratégia 2030 Monitoring Bizottságának harmadik ülésén

Borbély László államtanácsos részt vesz a Délkelet-Európai Stratégia 2030 Monitoring Bizottságának harmadik ülésén

2023. március 6  – 8. között Isztambulban tartja harmadik ülését a Délkelet-Európai Stratégia 2030 Monitoring Bizottsága. A stratégia koordinátora a Regionális Együttműködési Tanács, Délkelet-Európa egyetlen fóruma, amelyet a régió államai hoztak létre és irányítanak (Törökország, Albánia, Bulgária, Görögország, Észak-Macedónia Köztársaság, Románia, Szerbia– alapító tagok –, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Szlovénia). Románia kormányát Borbély László, a miniszterelnökség Fenntartható Fejlődés Főosztályának koordinátora képviseli.

„Eddig bebizonyítottuk, hogy megfelelően töltjük be a fenntartható fejlődés regionális központjának szerepét. A nemzeti érdekek érvényesítése szempontjából különösen fontos státusz, megőrzése érdekében továbbra is aktívnak kell maradnunk az ilyen struktúrákban.  Ennek érdekében szervezett a Fenntartható Fejlődés Főosztály konferenciát tavaly Jászvásáron a Délkelet-Európai Stratégia 2030 népszerűsítésére. Az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés ezen a területen, és fel kell készülnünk minden lehetőség kihasználására. A találkozó egyik kihívása a fenntartható fejlődés indikátorainak regionális szintű megállapítása, és ebben a tekintetben minden bizonnyal értékesek lesznek a nemzeti fenntartható fejlődési indikátorkészlet véglegesítésében szerzett tapasztalataink”  – mondta Borbély László.

A Monitoring Bizottság harmadik ülésének napirendjei között szerepel a jelentés készítése a Délkelet-Európa 2030 stratégia keretében 2022. júniusa és 2023. márciusa közötti időszakban végzett tevékenységekről, összhangban a Monitoring Bizottság 2022. júniusában,  Thesszalonikiben tartott második ülésének következtetéseivel; felülvizsgálni a nyomon követési és programozási ciklus előrehaladását; eldönteni, hogyan lehet rendszeresíteni a regionális párbeszédet a civil társadalommal és az akadémiai szférával.

Délkelet-Európa stratégiája a délkelet-európai gazdaság közös felhívása.  A Stratégia regionális együttműködés által kívánja elősegíteni az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak megvalósítását a délkelet-európai régióban, a fenntartható fejlődés három dimenziójában: jólét; emberek; béke és partnerség. A Délkelet-Európai Stratégia Monitoring Bizottsága a stratégia fő irányítási struktúrája, amely a délkelet-európai gazdaságok által kinevezett nemzeti koordinátorokból áll.

 

kapcsolódó

Hírlevél