Borbély László államtanácsos képviselte a kormányt a fenntarthatósági világtalálkozón

Borbély László államtanácsos képviselte a kormányt a fenntarthatósági világtalálkozón

 

Tegnap kezdődött Új-Delhiben, a 22. Fenntartható Fejlődési Csúcstalálkozó, amelynek idei témája: a fenntartható fejlődés és az éghajlatváltozás ellenálló képességének normalizálása kollektív fellépés által. Románia küldöttségét Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora vezeti, aki a fenntartható fejlődés és az éghajlati fellépés finanszírozására vonatkozó plenáris ülésen szólalt fel.

„Románia számára nagyon fontos, hogy a jelenlegi nemzetközi dinamikában fenntartsa regionális vezetői státusát az Agenda 2030 gyakorlatba ültetésében. A mai konferencia az egyik legfontosabb a fenntartható fejlődés területén, amit a világ szaktekintélyeinek részvétele is igazol. A felszólalásom során hangsúlyoztam a szakértelem fontosságát egy globális pénzügyi rendszer felépítésében, amely megfelelne a jelenlegi kihívásoknak.  Románia fontos lépéseket tett a zöld költségvetés kidolgozása fele, amelyhez szakmai támogatást kapunk a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettől, valamint a Világbanktól. Ezen túlmenően a nemzeti helyreállítási terv keretén belül is lehetőségünk nyílik a zöld finanszírozás fejlesztésére. Csak akkor tudunk konkrét eredményeket elérni a népesség jólétének javításában, közép- és hosszú távon, ha perspektívában gondolkoduk ” — mondta Borbély László.

A fenntartható fejlődés finanszírozásával kapcsolatos ülésszakon rámutattak, hogy az elmúlt évtized egyes mutatóinak fejlődése lelassult a koronavírus-járvány és az ukrán háború miatt. Ugyanakkor kihangsúlyozták az új generáció, az akadémiai partnerségek és a nemzetközi együttműködés képzésének szükségességét a jelenlegi kihívásoknak való megfelelés érdekében. Végül, de nem utolsósorban, megvitatták a tőkepiac rendkívül fontos szerepét a fenntartható fejlődésre való áttérésben.

A csúcstalálkozó kapcsán Borbély László államtanácsos megbeszélést folytatott Bhupander Yadav-al, az indiai környezetvédelmi miniszterrel. Mivel nemzeti szinten a Környezetvédelmi Minisztérium koordinálja a fenntartható fejlődés 2030-as napirendjének megvalósítását, a miniszter nagy érdeklődést mutatott a fenntartható fejlődési stratégia megvalósítása érdekében Romániában kifejlesztett intézményi hálózat iránt.

Kétoldalú találkozóra került sor a fenntartható fejlődés számos nemzetközi szakértőjével. A csúcstalálkozó szervezőjével, Vibha Dhawannal, az Energia- és Erőforrások Intézetének (TERI) vezérigazgatójával folytatott megbeszélésen  a kutatási és innovációs összetevő volt a fő beszédtéma. Az 50 éves régiséggel rendelkező TERI egyike annak az öt kiválósági központnak, amelyek támogatják a kormányt az energiával, éghajlattal és fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos kihívások megközelítésében tanulmányok, adatok, képzés és tanácsadás nyújtása révén. Hasonlóképpen, a Fenntartható Fejlődés Főosztály célja egy ilyen kiválósági központ létrehozása a helyreállítási program révén. További megbeszélésre került sor az Indiai Új- és megújuló  Energia Minisztériumához kapcsolódó intézmény, a GRIHA  vezérigazgatójával, Sanjay Seth-el, amelynek fő tevékenységi területe a fenntartható lakhatás ellenőrzési rendszere.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél