Borbély László államtanácsos az ENSZ vízkészletekkel foglalkozó magas szintű konferenciájának alelnöke

Borbély László államtanácsos az ENSZ vízkészletekkel foglalkozó magas szintű konferenciájának alelnöke

Március 22-én kezdődött New Yorkban az ENSZ magas szintű konferenciája a világ vízkészleteiről, amely több mint 40 év óta az első jelentős csúcstalálkozó ebben a témában. A romániai delegációt Borbély László államtanácsos vezeti, aki egyben a konferencia alelnöke is, és az egyik plenáris ülés lebonyolítását vezeti.

„Mindannyian tudjuk, hogy a víz létfontosságú, de sajnos a szakértők szerint most bizonytalan helyzetben vagyunk. Nagyon fontos, hogy az ENSZ vízügyi cselekvési programja összhangban legyen a többi fenntartható fejlődési céllal, mivel a víz az élet minden területén fontos tényező. Románia világszinten aktív állam a biztonságos vízhez és higiéniához való hozzáférés javítását célzó, többoldalú megközelítés tekintetében. Kiemelkedő szerepünk volt a mostani csúcstalálkozó fontos előkészítő ülésein, például a dusanbei Nemzetközi Víz Évtizede Konferencián, és erőfeszítéseinket elismerik azzal, hogy megkaptuk az ENSZ Vízkészletekkel foglalkozó Magas Szintű Konferenciájának – több mint 40 év óta az első jelentős csúcstalálkozó ebben a témában -, alelnöki posztját.” – mondta Borbély László államtanácsos.

A Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora az országos hozzászólás során kiemeli a beruházásokat, amelyeket Románia a víz- és szennyvíz infrastruktúrába, valamint a körforgásos gazdaságra való átállás érdekében végzett vagy fog végezni: 9 milliárd euró van elkülönítve ilyen projektekre, és a tervek szerint a következő években 3,5 milliárd eurót hívnak le európai alapokból. Románia támogatja az ENSZ vízügyi különmegbízottjának kinevezését is, akinek meglesz az eszköze további erőforrások mozgósítására a vízgazdálkodási kérdésekben.

A romániai delegáció vezetője felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsa által szervezett ülésen is, amelynek témája a polgári lakosság alapvető vízellátásának és a víz-infrastruktúra jobb védelme fegyveres konfliktusok idején.

Az Egyesült Nemzetek Vízkészletekkel foglalkozó Konferenciáján állam- és kormányfők, miniszterek és más érdekeltek vesznek részt a különböző szektorokból, hogy cselekvésre szólítsanak fel a nemzetközileg elfogadott célok elérése érdekében. Az egyik legfontosabb cél: biztonságos vízhez és higiéniához való hozzáférés mindenki számára.

Hírlevél