Borbély László államtanácsos a Fenntartható Fejlődés Regionális Fórumán: Románia továbbra is megbízható partner a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításában

Borbély László államtanácsos a Fenntartható Fejlődés Regionális Fórumán: Románia továbbra is megbízható partner a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításában

Március 29–30-án a genfi ​​Nemzetek Palotájában került sor az ENSZ-EGB Régió Fenntartható Fejlődési Fórumára. A rendezvényen Romániát Borbély László államtanácsos, a Kormány Fenntartható Fejlődés Főosztályának koordinátora képviselte.

„Románia, mint a fenntartható fejlődés regionális központja, egyike azon államoknak, amelyek minden alkalommal jelentős mértékben hozzájárulnak a nemzetközi konferenciákhoz, köszönhetően az elmúlt években a 2030-ig tartó fenntartható fejlődés menetrendjének megvalósítása érdekében tett erőfeszítéseinknek. Erőteljes és működőképes intézményi kerettel rendelkezünk, és fontos eszközöket fejlesztettünk ki. Alaposabban meg kell vizsgálnunk a mutatók alakulását, mivel a 17 Fenntartható Fejlődési Cél megvalósítási időszakának felénél a kihívások óriásiak, és a legtöbb ország sokkal előrehaladottabb fázisban szeretett volna lenni. Emiatt szemléletmódot kell váltanunk a fenntartható fejlődés elvein alapuló haladás felgyorsítása érdekében. Románia továbbra is megbízható és nyitott a partnerségre a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításában.” - nyilatkozta Borbély László.

Románia egyike volt annak a két országnak, amely a több érdekelt felet tömörítő ülésszakon nagy hatású kezdeményezéseket mutatott be a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításának elősegítésére. A Fenntartható Fejlődés Főosztálya által koordinált tevékenységek egy részét a Nemzeti Helyreállítási Terven keresztül finanszírozzák: 2000 fenntartható fejlődés szakértő képzése központi és helyi közintézményekben; egy platform létrehozása, amely összegyűjti a fenntartható fejlődés, a közpolitikák és az üzleti környezet és a nonprofit szektor kezdeményezései területére vonatkozó statisztikai adatokat;  kiválósági központ létrehozása a fenntartható fejlődést célzó kutatásba történő befektetések ösztönzésére és a fenntartható közpolitikák tudományos hátterének szakértői biztosítása érdekében. Ugyanebben a panelben Borbély László államtanácsos, az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat (ESDN) alelnökeként ismertette az éves ESDN konferencia főbb következtetéseit.

Az ENSZ-EGB minden évben, március végén közzéteszi a fenntartható fejlődési célok megvalósításának helyzetéről szóló jelentést, amely megelőzi  a New York-i fenntartható fejlődésnek szentelt magas szintű politikai fórumot. Románia egyike azon államoknak, amelyek idén bemutatják az Önkéntes Nemzeti Jelentést. A 2023-as előrehaladási jelentés ezen a linken érhető el.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél