Borbély László: Arra biztatjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmhez és a havi költségek csökkentéséhez

Borbély László: Arra biztatjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelmhez és a havi költségek csökkentéséhez

„Románia az utolsó helyen áll Európában a gyümölcs- és zöldségfogyasztásban. Íz és minőség tekintetében úgy gondolom, hogy még mindig nagyon jól állunk, amit a szakemberek is megerősítettek. Ezt ki kell használnunk. Az Európai Fenntartható Fejlődési Héten arra buzdítjuk az embereket, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak, hozzájárulva ezzel az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemhez és a havi költségek csökkentéséhez is. Ez az egészséges táplálkozás és a fenntartható életmód egyszerű titka”- nyilatkozta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

 2021. szeptember 21-én, a gyümölcsök és zöldségek nemzetközi évében, amelyet az ENSZ az Európai Fenntartható Fejlődési Héten hirdetett meg, a Fenntartható Fejlődés Főosztály a gyümölcs- és zöldségfogyasztás fokozott szerepét népszerűsítette a fenntartható életmód kialakítása érdekében a "Gyümölcsök és zöldségek nemzetközi éve" konferencián.

Romániai (Marius Mihai Micu államtitkár, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium, prof. Dr. Marian Bogoescu, Aurel Tănase, az OIPA PROD COM elnöke, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, Dr. Nastasia Belc - Élelmiszer-biológiai erőforrások Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Intézete - IBA Bukarest elnöke) és európai (Nabil Gangi - a FAO európai és közép-ázsiai regionális képviselő-helyettese, Anastasia Alvizou főigazgató-helyettes „Farm to Fork”) szakemberek osztották meg a résztvevőkkel a legjobb adminisztratív és szakpolitikai intézkedéseket az ökológiai mezőgazdaság és zöldségtermesztés területén mind a termelők, mind a fogyasztók számára. Szó esett többek között a folyamatban lévő európai jogszabály változásokról, a rendelkezésre álló finanszírozási forrásokról, az innovációról és a termesztési rendszerek védelmének lehetőségeiről.

Jó példákat mutattunk be és vitattunk meg, valamint Mihaela Bilic táplálkozási szakember és Adrian Hădean séf hasznos tippekkel láttak el a napi étrendünkhöz.

Az eseményre az Európai Fenntartható Fejlődési Hét alkalmából került sor. A Fenntartható Fejlődés Főosztály által szervezett további programok az Európai Fenntartható Fejlődés Hetén:

1. Szeptember 22., szerda, 10:00 , Románia kormánya, Erdély-terem

  • ”România în siguranță” (Biztonságos Románia) projekt bemutató konferenciája

2. Szeptember 23., csütörtök, NOD Makerspace (Splaiul Unirii, 160)

  • 10:00-18:00 óra között az öt legaktívabb ifjúsági szervezet, az UnYouthRomania, a Romániai Ifjúsági Fórum, a Romániai Diákszövetség, a Romániai Diákok Külföldi Ligája, a FASMR közös tevékenységeket szervez a 17 fenntartható fejlődési célkitűzés népszerűsítése érdekében
  • 10:00 Sepsiszentgyörgyön kezdődik a "Fenntartható üzleti inkubátorok" rendezvénysorozat

 

kapcsolódó

Hírlevél