Benyújtottuk az offshore-törvény tervezetét a parlamentbe

Benyújtottuk az offshore-törvény tervezetét a parlamentbe

Pénteken nyújtottuk be az új offshore-törvény tervezetét a parlamentbe azzal a céllal, hogy Románia energetikai függetlenségét biztosítsuk hosszú távon, és ösztönözzük a földgázkitermelési beruházásokat. A tervezet révén az ország megduplázhatja a gázkészletét, évente mintegy 1 milliárd köbméter gázt termelhet ki, a romániai állampolgárok számára olcsóbb lesz a gáz- és villamosenergia, mindemellett pedig Románia regionális gázszolgáltatóvá válhat.

„A törvénytervezettel megteremtenénk a szükséges feltételeket ahhoz, hogy nagyobb arányú legyen a fölgázkitermelés és elindulhasson a nyíltvízi gázlelőhelyeken is. 2026-ig befektetőket kell keresnünk, és fejlesztenünk kell a kémiai ipart és műtrágyatermelést” – nyilatkozta Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes a törvénytervezet parlamenti iktatását követően.

A mostani tervezet a jelenleg érvényben levő offshore-törvényt javítja, és stabilitást, kiszámíthatóságot biztosít a beruházóknak. Ugyanakkor megszabja, hogy a jövedelem 60 százaléka az államot, 40 százaléka a befektetőket illeti meg. Az onshore, szárazföldi beruházások is ugyanezeknek a szabályoknak megfelelően működnének: a Buzău megyei Carageleban már 2024-ben megkezdődhet a kitermelés

kapcsolódó

Hírlevél