Bemutatták a BioVillMap platformot – interaktív térkép olyan fenntartható közösségekről, amelyek helyi biomasszából biztosítják  hőenergiájukat

Bemutatták a BioVillMap platformot – interaktív térkép olyan fenntartható közösségekről, amelyek helyi biomasszából biztosítják hőenergiájukat

A Fenntartható Fejlődés Főosztály a Green Energy Innovative Biomass Klaszterrel együttműködve ma szervezte meg a BioVillMAP platform indító rendezvényét. A platform célja, hogy olyan közösségek elemzésére szolgáljon, amelyeknek már sikerült, vagy éppen annak a megoldásán dolgoznak, hogy fenntarthatóan és lokálisan biztosítsák saját hőenergia-forrásukat, biomasszából.

“A fenntartható közösségeket támogató partnerkapcsolataink folytatódnak.  Körülbelül egy hónapja indítottuk útjára az ásványvíztérképet, hogy népszerűsítsük az ilyen erőforrásokkal rendelkező településeket és azok fenntartható kiaknázását. Ma partnereinkkel közösen bemutatunk egy platformot, amely reményeink szerint a biomassza területét is a figyelem középpontjába helyezi, hiszen ez átmeneti megoldást jelenthet az energiaforrás pótlására, elfogadható áron, egészen addig, amíg a technológia lehetővé teszi számunkra  energiaszükségletünk kielégítését, fosszilis erőforrások elégetése nélkül. A biogazdaság területe sokkal többet kínál, és eltökélt szándékunk, hogy megkezdjük a nemzeti stratégia kidolgozását ezen a területen, olyan országok példáját követve, mint Németország és Spanyolország” - nyilatkozta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

A BioVillMAP platform célja, hogy a bioenergetikus falvak megvalósítása érdekében tett lépéseket és az eközben szerzett tapasztalatokat összesítse,  átadja és adaptálja a potenciállal rendelkező falvakban. A platformon elérhető adatok szerint jelenleg 65 településen 195 helyen használnak biomasszát.

A projekt a bioenergia-szektor fejlődését serkenti a biomassza, mint a hőenergia-ellátáshoz döntően hozzájáruló tényező helyi szintű szerepének erősítésével, figyelembe véve a helyi gazdálkodók, fatermelők vagy KKV-ék  meglévő piaci abszorpciós vagy fejlődési lehetőségeit.

A hangsúlyt az alábbiakra fektették:

  • a jó gyakorlatok példáinak népszerűsítése és a példák sokszorosítása; a célcsoportba tartozó falvak technológiai és gazdasági értékelése;
  • a platformon belüli navigációs eszközök bemutatása és az információk elérése;
  • új fenntartható közösségek azonosítása, amelyek érdekeltek az 1 falu 1 MegaWatt koncepció megközelítésben;
  • a projekt folytatása és a platform folyamatos fejlesztése a célcsoport közreműködésével.

További célja a platform működtetőinek az érintettek közötti kommunikáció megkönnyítése, közös projektek kidolgozása, új ötletek elindítása a résztvevők között, valamint együttműködési környezet kialakítása a helyi közigazgatási szervek, a regionális fejlesztési ügynökségek, a helyi akciócsoportok, az akadémiai szféra, a megyei környezetvédelmi ügynökségek, a Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságok, valamint a bioenergetikai vállalkozók és a fenntartható közösségek között.

A platform elérhető ITT. 

 

kapcsolódó

Hírlevél