Az RMDSZ kezdeményezésére döntött a parlament: a veszélyes medvéket azonnal el lehet távolítani településen belül és kívül

Az RMDSZ kezdeményezésére döntött a parlament: a veszélyes medvéket azonnal el lehet távolítani településen belül és kívül

Az RMDSZ volt az első politikai alakulat, amely felvállalta és hangosan kimondta, hogy a több éve tartó, nem megfelelő medvepopuláció managementjének eredményeként a túlszaporodott faj veszélyt jelent az emberi életre és javaikra, valamint azonnali, törvényes közbelépésre van szükség. Éppen ezért nyáron Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter javaslatára egy olyan sürgősségi kormányrendeletet fogadott el a kormány, amely lehetővé tette az azonnali közbelépést a település határain belül medvetámadás esetén. A parlamenti eljárásban az RMDSZ frakciója úgy módosította a törvényt, hogy az a település határain kívülre is érvényes legyen – mutattak rá az RMDSZ parlamenti képviselői a törvény vitáján. Az RMDSZ álláspontját Könczei Csaba és Kolcsár Károly képviselők ismertették a képviselőház plénumában.

Könczei Csaba, az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője beszédében kiemelte: „rendkívüli időszakban rendkívüli intézkedésekre van szükség. A ma elfogadott törvény értelmében emberi életeket mentünk, azonban hosszú távon azoknak a projekteknek a befejezésére van szükség, amelyeket Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter elindított, és amelyek alapján felmérik a Romániában élő medveállományt. Csak így lehet biztos alapokra helyezni az medvepopuláció managementjét.”

Könczei Csaba rámutatott arra is, hogy míg 2016-ban 200 hívást tartottak számon az 112-es segélyhívószámon, addig 2020-ban 1800 hívásra ugrott ez a szám, továbbá idén az első 5 hónapban több mint ezren hívták az 112-es segélyhívószámot a veszélyes medvét jelenteni.

A törvény vitáján Kolcsár Károly, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője elmondta: „meggyőződésem, hogy az emberi élet mindenekfelett van, éppen ezért dolgozta ki az RMDSZ frakciója azt a cikkelyt, amely lehetővé tette a település határain kívül is az azonnali közbelépést medvetámadás esetén.”

A törvény összes előírása az államelnöki kihirdetést követően, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenés után lesz hatályos.

kapcsolódó

Hírlevél