Az Országos Helyreállítási Tervből finanszírozzuk az iskolaelhagyás megfékezését

Az Országos Helyreállítási Tervből finanszírozzuk az iskolaelhagyás megfékezését

Január 17-ig jelentkezhetnek a lemorzsolódás szempontjából leginkább veszélyeztetettnek minősített iskolák az Országos Helyreállítási Tervből finanszírozott 543 millió eurós országos programra, amelynek célja az iskolaelhagyás mértékének csökkentése.

„Ha azoknak a számát nézzük, akik elvégzik az iskolát, sajnos az utolsó helyek egyikén állunk Európában, az iskolaelhagyás mértéke az utóbbi években egyre csak növekedett, a koronavírus-járvány pedig még inkább súlyosbította ezt a helyzetet. A mi célunk azonban az, hogy csökkentsük az iskolaelhagyás mértékét, ezért is nagyon fontos ez a program, amely lehetőséget ad az oktatási intézményeknek, hogy olyan programokat valósítsanak meg, amelyek az iskolában tartják a gyerekeket, fiatalokat” – nyilatkozta Hegedüs Csilla, az európai beruházások és projektek minisztériumának államtitkára.

A program az állami általános iskoláknak vagy általános iskolai ciklussal is rendelkező líceumoknak szól. Pályázni lehet iskola utáni programok szervezésére, hátrányos helyzetű diákok támogatására, egyéni vagy csoportos korrepetálásra, egyéni tanulási tervek kidolgozására, iskolai körök létrehozására és működtetésére, szabadtéri tevékenységekre, művészetterápiára, oktatási anyagok fejlesztésére, iskolai tanácsadásra, különféle továbbképzéseken való részvételre, a szülőknek a tanulási folyamatba való bekapcsolására, az iskolai bullying megfékezésére, kirándulások, táborok, fesztiválok, kulturális és sporttevékenységek szervezésére vagy minden olyan tevékenységre, ami az oktatás területén belül a diákokat az iskolalátogatásra ösztönzi és a tanuláshoz való viszonyát javítja. A támogatást informatikai eszközök, sportfelszerelések, tanszerek vásárlására, de olvasóterem, az iskolaudvar berendezésére, valamint internet- vagy különféle oktatási platformokra való előfizetésre is lehet fordítani.

„Ezek az intézkedések nemcsak az iskolaelhagyás csökkentésében, megállításában segítenek, hanem javítani tudják az országos vizsgákon elért eredményeket, segíthetnek a két ciklus közötti átmenetben, növelhetik a líceumi oktatásban résztvevők arányát. Ugyanakkor hatalmas segítség nemcsak az iskoláknak, de azoknak a családoknak is, akiknek nehézséget okoz a gyerekek oktatásban való részvétele” – hangsúlyozta Kallós Zoltán, az oktatási minisztérium államtitkára.

A veszélyeztetettnek minősített iskolák listáját év végén tették közzé és 3235 iskolát tartalmaz, ebből legalább 2500-at választanak ki, amelyekben a legnagyobb a lemorzsolódás veszélye. Az iskoláknak január 17-ig kell bejelenteniük részvételi szándékukat a támogatási programban, március végéig legalább 750 iskola már meg is fogja kapni a támogatást, és elindíthatják a programot. A kiválasztott tanintézmények egyenként 200.000 eurós támogatást kaphatnak, a projektek életbeléptetési időtartama 3 év.

A programban való részvételhez minden oktatási intézménynek – mind azoknak, amelyek szerepelnek a közzétett listán, mind azoknak, amelyek nem szerepelnek a listán, de igazolni tudják, hogy megfelelnek a veszélyeztetettségi kritériumoknak – szándéknyilatkozatot kell kitöltenie. A szándéknyilatkozatok értékelését követően a kiválasztott iskolák egy konkrét projekttervet kell benyújtsanak, amely részletesen leírja a tervezett programokat, kezdeményezéseket.

A szándéknyilatkozat itt érhető el.

kapcsolódó

Hírlevél