Antal Lóránt: a termelő-fogyasztók havonta igényelhetnek pénzügyi kompenzációt a többletenergiáért

Antal Lóránt: a termelő-fogyasztók havonta igényelhetnek pénzügyi kompenzációt a többletenergiáért

Törvénytervezetet dolgozott ki és iktatott az RMDSZ a parlamentben, amely révén a villamosenergia-hálózatra csatlakozott termelő-fogyasztók által termelt többletenergia pénzügyi kompenzációja havonta lesz igényelhető, adományozható, illetve az értéke a gázszámla kifizetésére használható. Turos Lóránd, Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: „Az RMDSZ prioritásként kezeli azokat az intézkedéseket, amelyek a megújuló energiaforrások felhasználását és fejlődését támogatják, hiszen az energiaválság közepette a fenntarthatóságot jelenthetik. Ugyanakkor támogatni kell azokat a fogyasztókat, akik tudatosan átállnak megújuló energiaforrásokra.”

A termelő-fogyasztók napelemekkel állítják elő az áramot. Amikor a saját fogyasztásuknál többet termelnek, a felesleg az országos elosztó hálózatba kerül, amikor pedig kevesebbet, akkor onnan kapják az energiát. A fogyasztásuk értékét a maguk által megtermelt és az országos rendszerbe juttatott villanyárammal kompenzálhatják.

Jelen törvénytervezet értelmében a többletenergia után kapott pénzügyi kompenzáció értéke felhasználható lesz a gázszámla kifizetésére, amennyiben ugyanaz az áram- és a gázszolgáltató. Ugyanakkor a fogyasztók kérhetik azt is, hogy a többletet más, ugyanahhoz a szolgáltatóhoz tartozó fogyasztóknak adományozzák, például rászoruló családoknak, kórházaknak, iskoláknak vagy akár olyan családtagoknak, akik más fogyasztási ponttal is rendelkeznek.

Antal Lóránt, Hargita megyei szenátor, az Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának elnöke rámutatott: „Eddig több tízezer állampolgár döntött úgy, hogy termelő-fogyasztóként (prosumator) saját fotovoltaikus panelekkel termel megújuló villamos energiát. A jelenlegi jogszabályban előírt kompenzációs rendszer azonban nehézségeket okoz. Jelenleg a legfeljebb 200 kW termelési kapacitással rendelkező termelő-fogyasztók mennyiségi kompenzációban részesülnek, és az általuk megtermelt többlet értékét későbbi fogyasztás céljából jelentik. Ez azt jelenti, hogy 24 hónap elteltével pénzügyi kompenzációt igényelhetnek, ha még mindig pozitív egyenleggel rendelkeznek.”

A törvényervezet kezdeményezője hozzátette: „Egy olyan kontextusban, amelyben a zöld átmenet stratégiai projektté válik, jogalkotóként az a feladatunk, hogy megszüntessük azokat a szükségtelen korlátozásokat, amelyek ezt a folyamatot akadályozzák. Ennek értelmében  a tervezet révén megszüntetjük azt, hogy ne csak 24 hónap múlva, hanem havonta is igényelhető legyen a többletenergiából származó pénzügyi kompenzáció. Továbbá meg kell akadályozni a nagy ellátó vállalatok esetleges visszaéléseit is, annak érdekében, hogy megkönnyítsük a potenciális termelő-fogyasztók döntéseit, és a polgárok jólétét helyezzük előtérbe a változó energiapiacon.

A törvénytervezetet a kezdeményezők iktatták a parlamentben, és majd a szenátusi és képviselőházi munkálatokat követően nyeri el végső formáját.

 

kapcsolódó

Hírlevél