A szélsőjobboldali pártok gyűlöletkeltésére hívta fel az EBESZ tagjainak a figyelmét az RMDSZ

A szélsőjobboldali pártok gyűlöletkeltésére hívta fel az EBESZ tagjainak a figyelmét az RMDSZ

„Az RMDSZ mindent megtesz azért, hogy a romániai magyar közösség ne váljon a szélsőjobboldali pártoknak a céltáblájává az idei választási évben. Határozottan elítéljük a szélsőséges megnyilvánulásokat és minden nemzetközi fórumon felhívjuk a figyelmet ezen jelenségekre” – hangsúlyozta Hajdú Gábor, a Szövetség Hargita megyei parlamenti képviselője, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlésének tagja az emberjogvédő szervezet romániai találkozóján.

Hajdú Gábor rámutatott: az AUR és Șoșoacă asszony pártja azok az alakulatok, amelyek mindenhol, minden eszközzel a magyarokat támadják. Ők a magyar közösség ellenségei, akik támadják zászlóinkat, szimbólumainkat, anyanyelvünket, azon ügyködnek, hogy törvényen kívül helyezzék Székelyföldet, vagy hogy kitegyék a parlamentből az RMDSZ-t, a magyar közösség választott képviseletét.

 „Az RMDSZ-nek kettős feladata van: egyrészt felhívni mindent nemzetközi szervezetnek a figyelmét arra, hogy a szélsőjobboldal romániai térnyerése során a magyar közösség tagjainak megszerzett jogai kerülhetnek veszélybe. Másrészt, és ez a június 9-i választás tétje is: ott kell lennünk minden olyan intézményben, ahol rólunk döntenek, hiszen csak mi tudjuk felvenni velük a harcot, mert másnak ez nem fontos. Ne legyen kétségünk: az AUR és társai csak még hangosabbak és vehemensebbek lesznek az Európai Parlamentben és az önkormányzatokban” – hangsúlyozta Hajdú Gábor, az EBESZ parlamenti közgyűlésének RMDSZ-es tagja.

Az EBESZ emberjogi bizottságának tagjai április 16–18. között tartózkodnak Romániában a választási kampányt megelőző időszak megfigyelése céljából, majd a hivatalos kampány idején és a választások napján is megfigyelőként jelen lesznek több településen az országban.

kapcsolódó

Hírlevél