A gazdák ezentúl is könnyen férjenek hozzá a legelők után járó területalapú támogatásokhoz

A gazdák ezentúl is könnyen férjenek hozzá a legelők után járó területalapú támogatásokhoz

A legeltetési üzemtervek bevezetésének határidejét késleltetné 2026. január elsejéig az az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet, amelyet ma iktattak a Parlamentben. Ezáltal a gazdák 2025-ben is zökkenőmentesen hozzáférhetnek a legelőkre járó területalapú támogatásokhoz.

„A jelenlegi szabályozás szerint a legeltetési üzemtervek alkalmazása 2025. január elsejétől lenne kötelező, miután tavaly decemberben az RMDSZ parlamenti munkájának köszönhetően sikerült már ezt a határidőt egy évvel meghosszabbítani, így 2024-ben is biztosított volt a támogatásokhoz való hozzáférés. A mi feladatunk, hogy megoldást találjunk az olyan helyzetekre, amelyek ellehetetlenítenék a gazdákat a támogatások lehívásában, ezért a ma iktatott tervezettel továbbra is biztosítani szeretnénk a bürokráciamentes hozzáférést a legelők után járó területalapú támogatásokhoz” – mondta el Magyar Lóránd, Szatmár megyei képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának alelnöke.
 
„A jelenlegi gazdasági helyzetben, beleértve a mezőgazdaságot gyengítő aszályokat és járványos állatbetegségeket, szükségesnek tartjuk a legeltetési üzemterv alkalmazásának határidejét 2026. január elsejéig meghosszabbítani, mivel annak elkészítése jelentős költségekkel jár mind a helyi önkormányzatok, mind a legelőhasználók számára. A mi célunk az, hogy könnyítsük és ne nehezítsük a gazdák helyzetét a támogatások lehívásában” – emelte ki Könczei Csaba Kovászna megyei parlamenti képviselő, a mezőgazdasági bizottság tagja.
 
A törvénytervezetet ma iktatták a Parlamentben, elsőházként a Szenátus tárgyalja, majd a képviselőházi bizottsági munkálatok után kerül a plénum elé szavazásra.

kapcsolódó

Hírlevél