A Miniszterelnökség Fenntartható Fejlődés Főosztálya elindította az Agregator România Durabilă statisztikai adatplatformot

A Miniszterelnökség Fenntartható Fejlődés Főosztálya elindította az Agregator România Durabilă statisztikai adatplatformot

A Fenntartható Fejlődés Főosztály november 7-én a Viktória-palotában szervezett konferencián indította el az Agregator România Durabilă statisztikai adatplatformot. A 17 Fenntartható Fejlődési Célhoz kapcsolódó indikátorok elérésében Románia előrehaladása iránt érdeklődők számára elérhető online adatbázis azért készült, mert a fontos döntéseket alaposan, minőségi statisztikák alapján kell megindokolni.

„Folyamatosan azon dolgozunk, hogy megtaláljuk és kidolgozzuk a legjobb megoldásokat Románia fenntartható fejlődési stratégiájának gyakorlatba ültetéséhez. Egyedülálló kezdeményezést sikerült megvalósítanunk, amelynek révén minden érdekelt fél számára könnyű hozzáférést biztosítunk a nemzeti és európai fenntartható fejlődési mutatókra vonatkozó statisztikai adatokhoz. Az objektív mérések mellett a közvéleménynek szentelt rovatunk is van, amely 50 közvéleménykutatás adatait tartalmazza.

Ezen túlmenően a Nemzeti Helyreállítási Programon keresztül egységes adatbázis létrehozására törekszünk, one-stop-shop, amely a fejlesztési régiók szerint mért adatokat integrálja, és közpolitikai dokumentumokat valamint jó gyakorlati példákat összesít a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében. Végül, de nem utolsósorban különösen fontos az emberi erőforrás.

A “fenntartható fejlődési szakértő” szakma egyedülálló Európában. Most végzi a képzést az első 150 jelentkező. Célunk, hogy 2026-ra elérjük a 2000 szakképzett főt, minden döntéshozatali szinten, a PNRR forrásainak felhasználásával.” - nyilatkozta Borbély László államtanácsos, a Fenntartható Fejlődés Főosztály koordinátora.

A multidiszciplináris statisztikai adataggregátor kettős szerepet tölt be:

  • a döntéshozatali folyamat támogatása a központi közigazgatás szintjén (beleértve a jövőbeli társadalmi-gazdasági fejlemények projektív pozicionálását és előrejelzését)
  • Románia Fenntartható Fejlődés Nemzeti Stratégiája és a 2030 Agenda végrehajtásának nyomon követése.

A konferencia teret adott a digitalizációhoz, kutatáshoz és átláthatósághoz kapcsolódó témák megbeszélésének. Felszólaltak: Sebastian Burduja kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter;  Dan Adeline, a Miniszterelnöki Kancellária államtitkára;  Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Intézet elnöke;  Sorin Cîmpeanu, a Rektorok Országos Tanácsának elnöke;  Adrian Curaj, a Fenntartható Fejlődés Tanácsadó Testületének elnöke; statisztikai szakértők, szociológusok, stb. A hibrid rendezvényen mintegy 120-an vettek részt a központi és helyi közigazgatás, civil társadalom, ifjúsági szervezetek, egyetemek, kutatási és vállalkozói szféra képviselői.

A platform elérhető ITT.

Bemutató videó megtekinthető ITT.

A platform a SIPOCA 613, MySMIS 127545 kódszámú „Fenntartható Románia – Románia Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiája 2030 végrehajtásához szükséges stratégiai és intézményi keretrendszer kialakítása” projekt keretében valósult meg.

 

kapcsolódó

Hírlevél