A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) nyilatkozata

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) nyilatkozata

Mi, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elítélünk minden olyan megnyilvánulást, amelynek célja egy bizonyos etnikai csoport megalázása és megfélemlítése, illetve a csoport tagjai elleni erőszak vagy előítéletes fellépés kiváltása.

Mélységesen felhábórítónak és elítélendőnek tartjuk, hogy Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt ismét megválasztott elnöke 2003-ban négy társával együtt egy olyan karlendítéssel pózolt, amivel Európa legsötétebb korát felidézve gúnyt űzött a Holokauszt áldozataiból.

Az, hogy ez a fotó nyilvánossá vált, nem egy belső politikai játék eredménye, még csak nem is photoshop-manipuláció, hanem arról tesz tanúvallomást, hogy az EMNP vezetősége teljesen elfogadhatónak tartja ezt a fajta megnyilvánulást, sőt mi több, gúnyt űz az egész szituációból.

Megalázó és elszomorító az a mód, ahogyan a párt vezéregyéniségei megpróbálják szőnyeg alá seperni az ügyet: egyszer ujjal mutogattak azokra, akik kiszivárogtatták a fényképet, személyes bosszút kiáltván, majd gúnyt űzve a helyzet súlyosságából, Bálint József, a Háromszéki EMNP elnöke a karlendítést a “fiúk, ki kér egy sört?” kérdésre való feleletnek tekinti.

Elfogadhatatlan, hogy 2019-ben, amikor a többség-kisebbség viszonyának megoldása erdélyi magyarok számára létfontosságú, olyan politikai vezető jusson hatalomhoz, akinek a náci karlendítés nem elítélendő, hanem egy jó poén, akinek több millió ember halála kacagnivaló semmiség, aki egy kisebbségi jogokért harcoló katonának kiáltja ki magát, de előszeretettel él a más etnikai kisebbségeket támadó megnyilvánulásokkal.

Ahelyett, hogy ezek a közéleti személyiségek jó példát mutatnának a soron következő generációknak, arról próbálnak minket meggyőzni, hogy az intolerancia elfogadható, az egymási iránti tisztelet vagány dolog és egy nemzet tragédiája vicces. Mi ezt nem tudjuk elfogadni!

Ezennel tisztelettel kérjük Csomortányi Istvánt, hogy nyilvánosan kérjen bocsánatot mindenkitől, akit megnyilvánulásával megbántott és mondjon le az EMNP-ben betöltött minden tisztségéről, továbbá nem kompromittálva az erdélyi magyarok belföldi és külföldi megítélését!

 

MIÉRT vezetőtanácsa

Székelyudvarhely, 2019. szeptember 30.

kapcsolódó

Hírlevél