A MIÉRT idén is folytatja a középiskolásoknak szóló vitaképzést

A MIÉRT idén is folytatja a középiskolásoknak szóló vitaképzést

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) 2021-ben is megszervezi a MIÉRT Erdélyi Perpatvart, mely egyben vitafórumot és képzéssorozatot is biztosít az erdélyi középiskolások számára. A program célja, hogy Erdély-szerte hagyományt teremtsen az ötletek, eszmék és gondolatok ütköztetésének. A kezdeményezés lehetőséget ad arra, hogy vitakultúrát építsen ki az erdélyi magyar fiatalok körében, ugyanakkor számos közéleti: politikai, gazdaság, illetve szociális témakörökön való gondolkodásra is készteti őket.

A MIÉRT Erdélyi Perpatvar során a középiskolás diákok vitacsapatokba szerveződve elsajátíthatják a brit parlamentáris vita alapjait, majd helyi, később országos szinten mérik össze tudásukat.

Az érdeklődő fiatalok legkésőbb november 2-án éjfélig (23:59) jelentkezhetnek az esemény weboldalán. Összesen 9 területi szervezetnél lehet bekapcsolódni, Udvarhelyszéktől, Brassón át, egészen Nagyváradig. A szervezők háromfős csapatok jelentkezését várják, de lehetőség van egyénileg is regisztrálni, ebben az esetben a területi szervezetek állítják össze a csapatot!

„Ahogy az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács Perpatvar nevű projektjénél is láttuk, az Erdélyi Perpatvar is nagyon népszerűnek bizonyult a diákok körében. Már tavaly eldöntöttük, hogy ennek a programnak van folytatása, hiszen rendkívüli módon fejleszti a diákok logikus gondolatmenetét, érvelésre alapuló vitakultúráját, és nem utolsó sorban számos közéleti témáról szereznek ismereteket. Mindezt természetesen úgy bonyolítjuk le, hogy járványügyi szempontból a legbiztonságosabb körülményeket teremtjük meg” – vázolta fel Tornai Szilárd vitaoktató, a program koordinátora.

Nagyon jó látni és hallgatni, hogy a középiskolások milyen szinten vitáznak. Sokszor az volt az érzésem, hogy ezek a fiatalok szinte bármelyik romániai politikus számára példaértékűek lehetnek. Mi, mint MIÉRT, fontosnak tartjuk, hogy az erdélyi fiatalok, de mi saját magunk is megtanuljunk érdemben vitázni. Ebben pedig rendkívüli fejlesztési lehetőséget kínál ez a projekt, ami az eddigi programjaink egyik legsikeresebb kezdeményezése is egyben”– mondta Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.

kapcsolódó

Hírlevél