2023 a készségek európai éve

2023 a készségek európai éve

Az Európai Unió idénre a készségek európai évét hirdette meg és ez a téma itthon, Erdélyben is kiemelten fontos, hiszen csak piacképes készségek birtokában lehetünk sikeresek a változó munkaerőpiacon – hangsúlyozta Winkler Gyula EP-képviselő (RMDSZ, EPP), aki pénteken Szovátán részt vett a Kárpát-medencei oktatásszakértők találkozóján. Az eseményt a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezte a Teleki Oktatási Központban.

Igen fontos az európai tematikus év itthon, Erdélyben is, hiszen csak a megfelelő, piacképes készségek birtokában lehetünk sikeresek a gyorsan változó munkaerőpiacon. Ez a kihívás kortól független, emiatt erőteljesebben kell itthon is szorgalmazni az egész életen át tartó tanulást. Idén a romániai népszámlálás részletes adatai is nyilvánosságra kerülnek, fontos támpontot nyújtva a megfelelő képzési programok, stratégiák kialakításában. Európában a munkáltatók 75 százaléka nem talál megfelelő készségekkel rendelkező munkavállalókat, emiatt a készségek európai éve során szorosabb együttműködését szorgalmazunk az oktatási intézmények, a vállalkozói szféra és a közszféra között. Három fontos cselekvési irányt határoztunk meg: több lehetőséget és több finanszírozást kell biztosítani a képzésekre, a tovább, illetve átképzésekre, a készségeket a munkaerőpiaci igényekhez kell igazítani, valamint össze kell hangolni az egyéni törekvéseket és készségeket a munkaerőpiaci szükségletekkel” – fejtette ki Winkler Gyula, aki beszélt az Európai Parlament CULT - kultúra, oktatás, ifjúság és sport szakbizottságában végzett munkájáról is.

Sikerült a 2021-2027 tervezési időszakra megduplázni az Erasmus+ program finanszírozását, ez új lehetőségeket nyit meg a pedagógustársadalom számára itthon, Erdélyben is. Fontos az anyanyelvű, a kisebbségi oktatás színvonalának, teljesítményének következetes javítása, ebben tudnak az uniós programok is segíteni. Támogatom az OktOpus projekt kiterjesztését mindegyik Kárpát-medencei magyar nemzetrészre, hiszen minden hasonló, határon átnyúló projekt újabb lépés a Kárpát-medencei magyar oktatási tér kialakításában. A készségek európai éve keretében is lehet és érdemes folytatni, kibővíteni a projektet” – tette hozzá a képviselő, aki szerint igen aktuális és szükséges képzési program, melyet a magyarországi Innovatív Pedagógiai Műhely valósít meg európai uniós Erasmus+ finanszírozással, erdélyi és vajdasági partnerekkel.

Az Erasmus+ KA2 Program finanszírozásával létrejött OktOpusz program célja a határon túli magyar pedagógusok szakértői adatbázisának létrehozása, szakértői kompetenciák fejlesztése, a kisebbségi magyar oktatás fejlődése és a többségi társadalommal, annak oktatási intézményrendszerével történő együttműködés elősegítése. A projekt keretében ötven erdélyi és huszonöt vajdasági pedagógus képzésére lesz lehetőség. A Kárpát-medencei Oktatásszakértői Adatbázisba szakértőként, egyéni portfólió alapján, a helyi partnerszervezetek (Erdélyben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Vajdaságban az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete) jóváhagyásával kerülnek be a pedagógusok, akik kereshetővé válnak a különböző szakterületek, földrajzi elhelyezkedés, munkatapasztalat alapján.

 

kapcsolódó

Hírlevél