20 éves az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat

20 éves az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat

A jubileumi konferencián részt vett Borbély László államtanácsos, a szervezet alelnöke.

2023. március 15,16-án Stockholmban került sor az Európai Fenntartható Fejlődési Hálózat éves konferenciájára, amely a fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte. Románia 2020 óta tagja ennek a szervezetnek, amely EU-szinten a legfontosabb a fenntartható fejlődés szempontjából.

„A 2030-ig tartó időszakra vonatkozó Fenntartható Fejlődési Menetrend végrehajtási időszakának felénél járunk. Jelentős előrelépések történtek Európa szinten is. A 17 Fenntartható Fejlődési Cél megvalósításáról szóló Globális Jelentés szerint a kitűzött célok mintegy 66%-át az Európai Unió teljesítette vagy fogja teljesíteni a közeljövőben. A kihívások azonban továbbra is fennállnak, különösen, ha a felelős termelésről és fogyasztásról, valamint a fenntartható agrár-élelmiszeripari ágazatról van szó. Romániában intézményi szinten számos olyan eredményünk van, amelyek jó gyakorlatok példájaként szolgálhatnak valamennyi tagállam számára, de egyben a fenntarthatóság holisztikus megközelítéséhez is hozzájárulhatnak uniós szinten.” - mondta Borbély László.

A konferencia fő célkitűzése Európa jelenlegi helyzetének elemzése a Fenntartható Fejlődés kapcsán, illetve annak vizsgálata, hogy jelenlegi globális kontextusban mit sikerült megvalósítani és milyen kihívások állnak még előttünk. A konferencián további téma volt az Európai Önkéntes Jelentés, amely segítette annak megértését, hogy a jogszabályok hogyan járulnak hozzá a fenntartható fejlődési célok eléréséhez és a civil társadalommal folytatott párbeszéd javításához.

Ez a folyamat nagy figyelmet igényel részünkről, ugyanis Románia a New York-i Magas Szintű Politikai Fórumon, a fenntartható fejlődési menetrend legfontosabb éves eseményen fogja bemutatni a második Önkéntes Nemzeti Jelentést.

kapcsolódó

Hírlevél