Újabb pénzbírság a székely zászló használatáért

2018.08.28. | Maros
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Újabb pénzbírság a székely zászló használatáért

70 ezer lejre büntették Tóth Sándort, Nyárádszereda polgármesterét, amiért nem távolította el a székely zászlót a helyi hivatal épületének homlokzatáról. Az elöljáró úgy látja, a sorozatosan elveszített zászlóperek pontos képet festenek arról, hogy mennyire tartják tiszteletben a közösségi jogokat Romániában.

„Sem emberként, sem polgármesterként nem tudom megemészteni, ami velünk történik. Klaus Iohannis szerint példaértékű romániai kisebbségi modellről beszélhetünk, mégis a centenárium évében megbírságolják a nemzeti kisebbséget, ha nemzeti szimbólumhasználati jogával szabadon szeretne élni. Nemcsak meggátolnak szabad önkifejezésünkben, hanem meg is bírságolnak érte. Érthetetlen, hogy ez megtörténhet a 21. században egy európai uniós tagállamban” – mutatott rá az elöljáró. 

A polgármester emlékeztetett: a nemzeti és regionális kisebbségek, valamint azok szimbólumai gazdagítják Romániát, éppen ezért érthetetlen, hogy az állam veszélyforrásként tekint ezekre. Más európai országok a toleranciában és a békés együttélésben hisznek, miközben nálunk lassan sportot űznek a magyar közösség ellen irányuló támadásokból – mutatott rá Tóth Sándor. „Jelenleg nincs meg az anyagi keretem egy ekkora pénzbírság kifizetésére, ezért a jövőben  jogászokkal, kollégákkal konzultálok a döntés végrehajtásáról. A továbbiakban is kiállok  a közösségért és a székelységért, hiszen őket képviselem” – fogalmazott.

Az előjáró nem hajtotta végre a marosvásárhelyi fellebbviteli bíróság végleges ítéletét, a pénzbírságot ezért kell kifizetnie.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.