„Székelyföld mondjon le támogatásokról a szórvány javára!” - A magyar szórvány napját ünnepelték Déván

2011.11.12. | Székelyföld , Szórvány , Hunyad
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


„Székelyföld mondjon le támogatásokról a szórvány javára!” - A magyar szórvány napját ünnepelték Déván

– Mivel a szórványmegyékben élőknek nagyobb támogatásra van szükségük identitásuk megőrzésében, itt az ideje annak, hogy a pozitív diszkrimináció elve alapján a székelyföldi megyék lemondjanak a javukra a Communitas Alapítvány kiírásairól, amelyekre így csak a szórványban dolgozó szervezetek palyazhatnának – javasolta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke november 12-én Déván, A magyar szórvány napja című rendezvényen, amelyet első ízben rendeztek meg. A Hargita megyei tanácselnök szerint Székelyföld felelős a szórványban élő magyarságért, ezért áldozatot kell hoznia a szolidaritás jegyében.

– Székelyföldön az így kieső forrást a megyéknek és városoknak kellene pótolniuk, hiszen mi ezen a téren önerőből többet tudunk tenni. Képesnek kell lennünk a civil szervezeteink számára pályázati alapokat biztosítani a „3B”, azaz Bukarest, Budapest, Brüsszel nélkül is – jelentette ki Borboly Csaba nyomatékosítva: elsősorban ott kell cselekedni, ahol nagy léptékben fogy a magyarság. – Mindezt kiegészíthetnék a hárompillérű – Székelyföld–szórvány–Magyarország – közös programok, stratégiák – tette hozzá.

Borboly Csaba szerint a székelyföldiek is tanulhatnak a szórványban élőktől, példaként hozta fel a Hunyad Megyei Magyar Napok gazdag programkínálatát. Ugyanakkor köszönetet mondott az Összetartozunk közösségépítő programban partner szervezeteknek, és arra biztatta őket, hogy továbbra is jöjjenek ötletekkel, a közös partnerség jegyében keressenek megoldásokat.

Az RMDSZ 10. Kongresszusa november 15-ét, Bethlen Gábor születésének napját, az összefogás jegyében, a magyar szórvány napjának nyilvánította. Ennek jegyében rendezett a hétvégén Hunyad megyében kétnapos rendezvénysorozatot az RMDSZ országos és megyei szervezete, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány, a Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács, valamint a Téglás Gábor Iskolaközpont. Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke beszédében példaértékűnek nevezte a székelyföldi megyéknek az elmúlt években, az Összetartozunk program égisze alatt kifejtett munkáját, amelyet Beszterce-Naszód, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, valamint Aranyosszék magyarságával együttműködve valósítottak meg.

A konferencia résztvevői ajándékba kapták azt a több mint hatvanoldalas kiadványt, amely Hargita megye közös tevékenységeit mutatja be az Összetartozunk program révén Beszterce-Naszód és Temes megye, illetve Aranyosszék magyar közösségeivel a 2009–2011-es időszakban. A most megjelent kiadvány online is megtekinthető a Szórványportálon: http://szorvanyportal.ro/szorvany-portal/hirek-news/hir-OSSZETARTOZUNK-KIADVANY-157

Magyar Szórvány Napja Hunyad megyében Magyar Szórvány Napja Hunyad megyében Magyar Szórvány Napja Hunyad megyében