Politikai együttműködés lehetőségéről tárgyalt az RMDSZ és az MPP

2015.10.26. | RMDSZ
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Politikai együttműködés lehetőségéről tárgyalt az RMDSZ és az MPP

Politikai együttműködés lehetőséről tárgyalt az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) küldöttsége hétfőn, 2015. október 26-án, Kolozsváron. Az egyeztetésen Kelemen Hunor szövetségi elnök, Kovács Péter ügyvezető elnök, Nagy Zoltán területekért felelős ügyvezető alelnök, valamint az MPP részéről Biró Zsolt elnök, Simon Csaba alelnök és Kulcsár-Terza József háromszéki elnök vettek részt.

Az egyeztetés során a romániai magyar közösség érdekérvényesítő képességének növelése, a két szervezet önállóságához és identitásához való joga, a 2014-es európai parlamenti választást megelőző protokollum pozitív eredményei, és a magyar közösség képviseletének maximalizálása, a megállapodás irányait kijelölő elvek megvitatása volt napirenden.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy keresni kell a lehetőséget a jövő évi két választáson való közös munkára: az önkormányzati választások vonatkozásában jogi szempontból több együttműködési lehetőséget is beazonosítottak, a parlamenti választások esetében a partnerség kizárólag az RMDSZ listáján történhet meg. A megbeszélésen felmerült egy közös munkacsoport létrehozásának lehetősége is, amely a választási programot dolgozná ki. Az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa november 7-én tartja ülését, amely során elfogadják az önkormányzati választásokra való jelöltállítási szabályzatot, a Szövetség és az MPP közötti megállapodás aláírására ez után kerülhet sor.

Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.