Műemlékvédelem Hargita megyében – fokozott érdeklődés, megnövekedett támogatás

2011.11.02. | Hargita
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Műemlékvédelem Hargita megyében – fokozott érdeklődés, megnövekedett támogatás

Hargita Megye Tanácsa idén hetven százalékkal emelte a műemlékvédelmi projektek támogatására szánt összeget

Több mint negyedmillió lejjel támogatja ez évben Hargita Megye Tanácsa a megyében található történelmi műemlékek védelmét az erre a célra kialakított pályázati programja révén. A pályázat nyerteseit Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ismertette a sajtó képviselőivel az egyik nyertes projekt tárgyát képező csíkszentmártoni római katolikus műemléktemplomnál november 2-án. Az eseményen jelen volt Fülöp Otília megyei főépítész, valamint Gergely András, Csíkszentmárton polgármestere és Vakaria Béla helyi plébános.

A műemlékek iránt tanúsított fokozott érdeklődés következtében a tavalyhoz képest idén hetven százalékkal emelte a megyei tanács a történelmi műemlékek védelmét célzó pályázati programjának összköltségvetését. Így a 22 benyújtott pályázat közül a megyei tanács szakemberei összesen 252 000 lej értékben 17 pályázatnak ítéltek meg támogatást. Ezek főként templomok felújítását célozzák meg, de a sikeres pályázatok között található a magántulajdonban levő, utolsóként működő lövétei ványoló és a a csíkszentmihályi vízimalom felújítása is.

– Történelmi műemlékeinket meg kell, hogy védjük akkor is, ha gazdasági szempontból egy nehezebb időszakot élünk, hiszen ezek az értékeink az egyetemes magyar kultúrának a részét képezik, ittlétünk, történelmi múltunk bizonyítékai. Ugyanakkor műemlékeink turisztikai desztinációként hozzájárulhatnak Székelyföld fejlődéséhez, amelyet a mezőgazdaság és a turizmus együttes hatásaként képzelünk el – indokolta Borboly Csaba a megyei tanács műemlékekvédelmi programjának célját. A tanácselnök a csíkszentmártoni projekt kapcsán hangsúlyozta: „A megyei tanácsos kollégákkal és szakemberekkel együtt olyan programok támogatását vállaltunk fel, ahol halaszthatatlan a közbelépés. Ezek közül egyik legfontosabb a csíkszentmártoni templom, amely olyan értékekkel rendelkezik, amely által méltó a turisták érdeklődésére. Reméljük, a támogatással hozzájárulunk ahhoz, hogy számos turistát vonzzunk e vidékre”.

Vakaria Béla helyi plébános már két éve gyűjti a pénzt a templom felújítására, amelyhez a helyi közbirtokosságok, a helyi önkormányzat és a falu lakosai is hozzájárulnak. A megyei tanács jelenleg 42 000 lejjel támogatja a templom felújítását. A plébános szerint fontos a megyei tanács támogatása, mert így elindíthatják az előző években, szintén megyei tanácsi támogatással elkészített tervek alapján a legsürgősebb felújításokat.

– Templomunk lényegesen fontos az egyházközségünk számára, hiszen itt nyerünk lelki erőt, és ez az a forrás ahonnan tudunk töltekezni a mindennapjainkra. Ugyanakkor ez az a hely, ahol valóban tudjuk építeni a közösségeinket is, ugyanis minden alkalommal, amikor összegyűlünk és imádkozunk,  a szentmiseáldozaton részt veszünk akkor nemcsak lélekben, hanem külsőleg is építjük az egyházközséget – hangsúlyozta a helyi plébános a templom fontosságát a közösség életében.

Fülöp Otília főépítész szerint a templom jelenlegi állapota egy deformált állapot, stabilitás szempontjából komoly problémák mutatkoznak. – A műszaki strukturális szakvélemény kimutatta, hogy egy esetleges földrengés végzetes is lehet a templomhajó boltozatára nézve – magyarázta a szakember.

Gergely András polgármester szerint megvannak a szükséges engedélyek és tervek a felújításhoz, így most jutottak el egy olyan szakaszhoz, hogy a konkrét munkálatok is elkezdődhetnek.

– Három szakaszra bontható az összmunkálat, amelyből jelenleg az elsőt, a strukturális megerősítést kezdtük el. Ennek az összköltsége előreláthatólag mintegy 500 000 lej. Újra kell építeni a sérült boltíveket, a tetőt, megoldani a vízelvezetést – ismertette a szükséges munkálatokat a polgármester. Ezen kívül, mint megtudtuk, tervezik a külső és belső festést és a berendezés felújítását is. – A szomszédos épülettel együtt egy olyan szép műemlékegyüttese lesz Csíkszentmártonnak, amely által Alcsík egyik kiemelkedő turisztikai célpontja lehet – véli Gergely.

Műemlékvédelem Hargita megyében - fokozott érdeklődés, megnövekedett támogatás Műemlékvédelem Hargita megyében - fokozott érdeklődés, megnövekedett támogatás Műemlékvédelem Hargita megyében - fokozott érdeklődés, megnövekedett támogatás