Minden magyar gyermek számít - indul az RMDSZ beiskolázási tájékoztató kampánya

2012.01.17. | RMDSZ , Oktatásügyek
  • Betűméret
    nagyítás
  • Elküldöm e-mailben
  • Kinyomtatom

  • Megosztom:
  • Share


Minden magyar gyermek számít - indul az RMDSZ beiskolázási tájékoztató kampánya

A romániai magyar nemzetközösség hosszú távú megmaradásának egyik legfontosabb eszköze az anyanyelvű oktatás - nyilatkozta január 17-én Kovács Péter, az RMDSZ Főtitkárságának ülését követően. A főtitkár hozzátette: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség “Minden magyar gyermek számít” szlogennel egy tájékoztatási kampányt indít, amelyben arra biztatja a magyar vagy etnikai szempontból vegyes családokat, hogy írassák magyar osztályba gyerekeiket.

Az elmúlt több mint egy évtizedben szinte nem telt el úgy év, hogy az RMDSZ kezdeményezésére és közbenjárására ne jött volna létre önálló magyar iskola, azonban ennek akkor van igazán súlya, ha a lehető legtöbb magyar gyermek tanul ezekben - figyelmeztetett Kovács. A népszámlálási tájékoztató és tudatosító kampányunk alkalmával beigazolódott, hogy közösségi összefogással tudunk valós eredményeket elérni, ezért ez alkalommal is számítunk a média, a civil és ifjúsági szervezetek, valamint az egyházak támogatására - zárta gondolatait Kovács Péter.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős főtitkárhelyettese beszámolt arról, hogy a következő napokban, hetekben az RMDSZ egy országos szintű tájékoztató és médiakampányt bonyolít le, amely által felhívja a magyar családok figyelmét az anyanyelven való tanulás előnyeire. A tapasztalat azt mutatja, hogy anyanyelvünkön a tananyag, illetve a különböző képességek elsajátítása sokkal könnyebben megy, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a román nyelv is megfelelő szinten elsajátítható - hangsúlyozta Magyari, majd emlékeztetett: az anyanyelvű oktatási forma a legmegfelelőbb arra, hogy közösségi és intézményi szempontból az egyének a legnagyobb támogatást megkaphassák.

A főtitkárhelyettes beszámolójából kiderült, hogy az országos kezdeményezés kiegészül a megyei és helyi szintű tevékenységgel. Ennek során az RMDSZ felkeresi azokat a közvetítőket (szórványkollégiumok, pedagógusok, szülők, egyházak, stb), akik házról házra, családról családra járva eljuttatják az anyanyelven való tanulás fontosságának üzenetét.

A kezdeményezés beépül az RMDSZ Főtitkársága által meghirdetett közösségépítő programok sorába.

Hanganyag:
Kovács Péter az RMDSZ beiskolázási kampányáról


Figyelem! Fenntartjuk a hozzászólások moderálásának jogát.